U okružnom je sudu počelo suđenje specijalcima RS zbog pljačke vijeka. Saučesnici odlučili da priznaju krivicu.

Specijalno tužilaštvo RS u predmetu “pljačka blindiranog vozila” planira da sprovede pet pretresa, priloži 76 materijalnih dokaza i izvede 17 svjedoka, od kojih su dva vještaka. Tako će dokazati da je pripadnik Specijalne policije MUP RS Vladan Malić (32) bio organizator zločinačkog udruženja koje je uspjelo da sprovede “pljačku vijeka”.

Ovako je danas u banjalučkom Okružnom sudu, izjavio specijalni tužilac Mladen Mitrović, i tako započeo sudski proces protiv pripadnika Specijalne policije RS, Vladana Malića, Aleksandra PopovićA (29) iz Kotor Varoša i Gorana Paraša (27) iz Banjaluke, kao i “civila” Olega Bande (30), koji se sumnjiče za oružanu pljačku 617.000 KM, iz vozila “Sektor sekjuritija” koja se desila 22. septembra prošle godine na auto-putu Banjaluka – Gradiška.

Pored glavnoosumnjičenih, njihovi saučesnici bili su i specijalci Željko Inđić (27) iz Bratunca i Goran Janjuz (24) iz Kozarske Dubice, kao i radnik “Sektor sekjuritija” Danijel Kuzmić (29). Navedena trojka je, u međuvremenu, dogovorila sporazume o priznanju krivice sa tužilaštvom, uz obavezu da svjedoče protiv dojučerašnjih saučesnika i to na ročištu zakazanom za 1. jul ove godine.

U svom izlaganju tužilac Mitrović je rekao da je “pokajnik” Janjuz noć uoči oružane pljačke na auto-putu obezbjedio smještaj Maliću i saučesnicima u svojoj kući u Kozarskoj Dubici.

“Janjuz je u svojoj garaži skrivao i auto ’audi A6’ zelene boje, pet automatskih pušaka i raketni bacač. Na dan pljačke specijalci su u autu parkiranom na vijaduktu na auto-putu čekali ’signal’ iz Banjaluke, odnosno poruku Kuzmića čija je uloga bila da javi kad konvoj blindiranih vozila “Sektora” krene sa novcem. Nakon SMS poruke Malić i saučesnici su sačekali konvoj i krenuli u akciju. Tokom napada, optuženi su ispucali više rafala u blindirana vozila, a krhotine stakla su nanijele lakše povrede radniku ’Sektora’ Đurađu Bajiću. Nakon pljačke optuženi su pobjegli prema Gradišci, a zatim na planinu Kozara, gdje su se skrivali dva dana i zakopali ukradeni novac, a zatim se vratili u Banjaluku”, naveo je tužilac.

Utvrđeno je, rekao je tužilac, da su specijalci ukrali 20.000 australijskih dolara, 15.000 kanadskih dolara, 400.000 kuna i 240.000 evra, što pretvoreno u marke iznosi tačno 616.548,25 KM.

Od ukradene cifre Janjuzu su za usluge isplatili 5.000 evra, Inđiću 2.500 evra, a najviše Kuzmiću 30.000 evra. Preostali novac Malić je sakrio na nepoznatoj lokaciji i do danas nije pronađen.

Čitav slučaj oko “pljačke vijeka”, kako je nazivaju u Srpskoj, počeo je da se odmotava početkom ove godine, a 13. januara pohapšeni su učesnici pljačke.

SRNA