Zajednički kandidat srpskih stranaka za načelnika opštine Srebrenica Mladen Grujičić izjavio je da aktuelni srebrenički načelnik Ćamil Duraković novac dobijen od Vlade Srbije bespotrebno rasipa, odnosno troši za neprofitne i stanovništvu nepotrebne projekte.

“Sredstva su tražena i dobijena za ekonomsko jačanje i otvaranje novih radnih mjesta s ciljem stvaranja boljih uslova za život i podizanje standarda stanovništva, a biće utrošena za projekte koji neće doprinijeti razvoju i od kojih će samo nekoliko osoba i izvođači radova imati korist”, tvrdi Grujičić.

On navodi da je najavljeno da se tri miliona evra planira utrošiti za izgradnju nove zgrade obdaništa, uređenje glavne saobraćajnice kroz Srebrenicu i za izgradnju mosta na zalivu Perućačkog jezera na lokalitetu Oštrika.

“To su promašene i nekorisne investicije i ‘bacanje para'”, ocijenio je Grujičić.

Prema njegovim riječima, u ovom mjestu postoji zgrada obdaništa koja je zadovoljavala predratne potrebe za smještajem đece u tu ustanovu kada je Srebrenica imala više od 35.000 stanovnika, a sada ih je četiri puta manje i rađa se oko 30 đece godišnje na području cijele opštine što znači da barem polovina te đece ne boravi u obdaništu.

“Trenutno u srebreničkom vrtiću boravi veći broj djece iz Bratunca. Roditelji su im zaposleni u opštini i drugim ustanovama koje se finansiraju iz opštinskog budžet i dovoze đecu u Srebrenicu jer su usluge obdaništa znatno jeftinije nego u bratunačkom vrtiću”, pojašnjava Grujičić, dodajući da kapacitet obdaništa zadovoljava srebreničke potrebe.

Govoreći o izgradnji mosta, Grujičić kaže da će on koristiti jedino ribolovcima jer postoji put koji povezuje sela i koriste ga stanovnici tog rijetko naseljenog područja.

“Glavna saobraćajnica kroz Srebrenicu je dio regionalnog puta za čije održavanje je zaduženo preduzeće ‘Zvornikputevi’ i u dobrom je stanju jer je prije nekoliko godina rekonstruisana. Opravdano je jedino izgraditi trotoar pored te saobraćajnice na nekoliko dionica gdje nije izgrađen i sastaviti ih sa postojećim dionicama trotoara čime će se stvoriti uslovi za bezbjedno kretanje pješaka pored te saobraćajnice”, kaže Grujičić.

On je ukazao i na diskriminatorski odnos bošnjačke vlasti u ovom mjestu prema srpskim studentima.

“Opština Srebrenica ima skoro duplo veći budžet a manje stanovnika od obližnjeg Bratunca, a tri puta manje sredstava izdvaja za stipendiranje studenata. Svega 50.000 KM namijenjeno je za stipendiranje, a još nisu dodijeljene stipendije za 2015/16. školsku godinu iako se ona završava. Razlog za toliko kašnjenje i simboličan iznos novca za stipendiranje je što skoro svi studenti i srednjoškolci, pa i mnogi osnovci bošnjačke nacionalnosti dobijaju stipendije od raznih nevladinih organizacija iz raznih zapadnih zemlja i islamskih fondacija”, tvrdi Grujičić.

To je razlog što, kako kaže, lokalno bošnjačko rukovodstvo opstruiše dođelu stipendija jer u većini pravo na te stipendije imaju studenti srpske nacionalnosti i na taj način ih podstiču da odlaze iz Srebrenice i prijavljuju mjesto boravka u drugim sredinama gđe mogu ostvariti pravo na stipendije.

Grujičić upozorava da je to vid diskriminacije i nastavak etničkog čišćenja Srba sa ovih prostora koje je započeto još prije posljednjeg rata u kome su muslimanske vojne formacije nastojale da unište Srbe i sve tragove i dokaze srpskog postojanja na ovim prostorima počinivši stravične zločine u desetini srpskih sela oko Srebrenice i Bratunca.

SRNA