Član Predsedništva BiH, Mladen Ivanić, rekao je večeras da će, ukoliko ne bude rešeno pitanje popisa, koji je objavljen bez dogovora sa RS, Predsedništvo BiH u naredne 2 godine samo tehnički odrađivati posao, bez nekih posebnih dogovora.

Ivanić je istakao da BiH samo kompromisom i mirnim dijalogom može postići dogovor.

– Trudiću se da pravim kompromise tamo gde su mogući, a ako neko misli da može preglasavanjem nešto postići, imaće teškog protivnika – rekao je Ivanić za BHRT.

On je dodao da se problem sa nazivom „bosanski jezik“ može rešiti tako što će u svim diplomama u BiH pisati „maternji jezik“.

Ivanić je ponovio da Bošnjaci imaju pravo da svoj jezik zovu kako hoće, ali da nikog drugog ne mogu naterati na to.

– Nikad neću pristati da se to mora zarad priče o multietničnosti. U Ustavu Republike Srpske piše „jezik kojim govore Bošnjaci“.

Bilo bi jako dobro da političari koji dižu galamu oko teme jezika kažu da postoje 4 kantona u FBiH u kojima Srbi od 2002. godine nisu konstitutivni i da ti „veliki borci za ravnopravnost“ naprave nešto tamo gde mogu i gde im, niko ko je kočničar i ne pravi problem – poručio je Ivanić.

Govoreći o položaju Srba u Mostaru, Ivanić je rekao da, s obzirom na to da je Mostar grad koji je jasno spomenut u Dejtonu, to Srbima daje pravo da traže i svoju jasno definisanu poziciju.

– Bez obzira na to što su Hrvati i Bošnjaci u Mostaru dominantni, i Srbi imaju svoje pravo da budu ravnopravni – naglasio je Ivanić.

Blic