Predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Beogradu sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom.

“Zahvalan sam Vučiću i Nikoliću što mi u kontinuitetu pružaju priliku da razgovaramo o različitim pitanjima”, rekao je Dodik.

Zahvalio je premijeru Vučiću što je pomogao da se juče organizuje sastanak sa Šmitom.

“Treba vjerovati Njemačkoj i omogućiti da se krećemo ka EU. Mislim da je to način da se maloj sredini pomogne da se lakše adaptira u tim kretanjima”, naveo je predsjednik Republike Srpske.

Kako je rekao, tokom današnjih razgovora mnogi projekti su bili na dnevnom redu.

“Radovi na mostu Ljubovija-Bratunac se dobro odvijaju. Kao što je Vučić rekao, naći ćemo se krajem ovog mjeseca da otvorimo dionicu auto-puta od Prnjavora do Doboja kao dio auto-puta Banjaluka-Doboj. Veoma mi je drago da je Vučić prihvatio da tog dana bude sa mnom”, naglasio je Dodik.

Republika Srbija, kako je rekao, nema drugu namjeru osim da se mirno razvija i da koristi svoje resurse.

“Čestitam premijeru na uspjehu sa Željezarom. Zamolio sam ga da u tom velikom projektu sa Kinezima uključi i RS, na primjer aderodrom u Banjaluci, te da u tom pogledu postignemo što veću integraciju na projektima”, istakao je Dodik.

Govoreći o Srebrenici, Dodik je rekao da zločin u tom gradu potpuno ispoltiizovan i da gubi onu dimenziju u kojoj treba da se svi poklonimo žrtvama.

Vučić je na zajedničkoj pres konferenciji sa Dodikom izjavio da su odnosi Srbije i RS veoma dobri, kao i da će uskoro posjetiti hercegovački dio RS kako bi utvrdio kako Srbija može da pomogne tom kraju.

On je najavio da će 4. avgusta Srbija i RS zajednički, uz prisustvo desetina hiljada ljudi, obilježiti stradanje i progon Srba iz nekadašnje Srpske Krajine i sa područja sadašnje Hrvatske.

“Ne pozivamo na sukobe, već na život i da nam se tako nešto ne ponovi”, rekao je Vučić.

Poslije toga, dodao je, u Jasenovačkom logoru, 19. avgusta takođe će dve republike zajedno obilježiti to stadanje.

Vučić je rekao i da je postignut dogovor oko pitanja raspisivanja reforenduma o Danu Republike Srpske.

Premijer Srbije i predsjednik RS najavili su i realizaciju nekoliko infrastrukturnih projekata u RS, najviše onih vezanih za izgradnju puteva.

Vučić je, odogovarajući na pitanje novinara, rekao da narednih dana očekuje susret sa Mladenom Ivanićem i Mladenom Bosićem, a kome će prisustvovati i Dodik.

Agencije