Odbornici nove skupštinske većine u Bijeljini Mićo Živić i Srđan Mijatović nazvali su spekulacijama svaki pokušaj gradonačelnika Bijeljine Miće Mićića da optuži novu skupštinsku većinu za gubitke u budžetu, odnosno za zaustavljanje aktivnosti u Industrijskoj zoni dva.

Živić je istakao da je još jedna spekulacija koja dolazi od gradonačelnika Bijeljine priča kojom je, navodno, nova skupštinska većina zaustavila ove aktivnosti, a čima je zaustavljen i oštećen budžet za dva miliona KM.

“Na koji smo mi to način uradili, kako smo to mi oštetili budžet i ko su ti investitori koji treba da se pojave na ovom prostoru? Zašto se ne objelodane nazivi tih firmi”, upitao je Živić na konferenciji za novinare u prostorijama Pokreta “Uspješna Srpska”.

On je dodao da odbornici u novoj skupštinskoj većini stoje na raspolaganju da pomognu novim investitorima, ako oni uopšte postoje i ako su to firme koje će se baviti zaposlenjem novih radnika, a ne neki trgovački lanci i benzinske pumpe.

“Ako su, pak, u pitanju neke ozbiljne firme i ako žele ulagati u proizvodne pogone čime bi zapošljavali ljude, nova skupštinska većina je spremna da im obezbijedi besplatan prostor za nova radna mjesta”, navodi Živić.

On je spekulacijom nazvao i priču da je nova skupštinska većina oštetila budžet za 350.000 KM, jer je postavila nove načelnike odjeljenja.

“Pitam se zašto je gradonačelnik sve smijenjene načelnike postavio kao svoje savjetnike, te na taj način zapravo napravio štetu u budžetu za 350.000 KM”, rekao je Živić i dodao da su sva ovlaštenja novim načelnicima ukinuta.

Odbornik u novoj skupštinskoj većini Srđan Mijatović istakao je da gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić vrši blokadu i opstrukciju rada Gradske uprave, a u isto vrijeme ne poštuje odluke Skupštine grada.

“Prijedlog rebalansa budžeta već mjesec dana stoji na njegovom stolu te, nažalost, taj rebalans još nije upućen u Ministarstvo finansija. Ovim rebalansom su obuhvaćeni neki projekti od krucijalnog značaja za građane Bijeljine, a koji ne mogu biti operativni upravo zbog toga što rebalans nije usvojen jer gradonačelnik nije i ne želi da ga potpiše”, rekao je Mijatović.

On je naveo da Centar za kulturu nema novca za dobavljače, Poljoprivredna škola nema novca za izgradnju ogledne farme, za šta je potrebno 50.000 KM, a ne postoji ni mogućnost da, na prijedlog Pokreta “Uspješna Srpska”, omoguće benefite svoj djeci koja su polaznici privatnih dječijih vrtića.

“Za sada se samo javni vrtić sufinansira iz budžeta, a naš prijedlog je bio da sufinasiranje bude i za sve ostale vrtiće. Ni to što iznosi oko 9.000 KM i ugrađeno je u novi rebalans budžeta ne može da se izvrši, jer je Mićić blokirao rebalans budžeta i njegovo usvajanje”, rekao je Mijatović.

On kaže da, bez obzira na to što je skupštinska većina donijela odluku za pomoć djeci sa posebnim potrebama iz Udruženja “Drugačiji svijet”, ta odluka je iz istih razloga neupotrebljiva.

Mijatović kaže da na ovaj način gradonačelnik Bijeljine “baca prašinu u oči javnosti” jer ne želi da priča o činjenicama da je budžet grada prezadužen, da postoji milionski deficit i dug prema dobavljačima od 5,5 miliona KM.

“Građani zaslužuju da znaju da je ovaj budžet u tolikom deficitu, a gradonačelnik ne želi da priča o tome i od svega pravi političku priču”, rekao je Mijatović.

On podsjeća da grad ima i milionska kreditna zaduženja, te da je, kada se sve sabere, grad zadužen za cio jedan godišnji budžet.

SRNA