Aktiv mladih Socijalističke partije /SP/ organizovao je danas u Prijedoru edukaciju za mlade kandidate za odbornike na listama iz izbornih jedinica jedan, dva i tri.
Predsjednik Aktiva mladih SP Andrea Dorić rekla je da ova stranka ima prepoznatljive mlade ljude koji žele rast i razvoj svoje zajednice i koji će raditi na poboljšanju uslova za zapošljavanje mladih.

socijalistička partija“Iznijećemo osnovne postulate SP za nove članove jer nam svakodnevno prilaze novi ljudi”, rekla je Dorićeva Srni, te dodala da ovaj aktiv broji 4.500 članova od kojih je 380 na listama kandidata za odbornike za predstojeće lokalne izbore.

Profesor Miloš Šolaja rekao je da većina stranaka u predizbornim aktivnostima nastavalja sa permanentnim obrazovanjem članstva i da su teme današnje edukacije u Prijedoru unutrašnja organizacija partija, izbori, izborni sistemi, kampanje, tranzicija, evrointegracije i odnosi sa medijima.

“Mi nismo političari, ne bavimo se politikom niti programima pojedinih stranaka. Ne govorimo o političkim odnosima, nego djelujemo isključivo edukativno. Većina partija koja radi ovakve i slične edukacije shvatila je da je orbazovanje permanentno i da je dio izgradnje demokratskog društva”, kaže Šolaja.

Politikolog Vlade Simović rekao je da je svim članovima i simpatizerima stranaka, kao i građanima neophodno teorijsko znanje o političkim sistemima, uključujući i onaj u kojem žive.

“Postoji mit da je politička praksa jedino što im treba, da su im potrebna praktična politička usmjeravanja i edukacije. Međutim, kompletan političar jednostavno mora znati teoriju da bi iz nje izvukao maksimum svog djelovanja”, rekao je Simović.

On je dodao da niko ne može razumjeti sistem u BiH ako ne poznaje političke sisteme podijeljenih društava i asimetrična uređenja.

Šolaja i Simović su mladim socijalistima održali predavanja o vođenju predizbornih aktivnosti, lobiranju i javnom nastupu.

SRNA