Politički analitičar Dragomir Anđelković ocijenio je da je dogovor koji su postigli predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović konstruktivan i štiti interese Srpske, rješava važan problem i predstavlja model za budućnost jer potvrđuje princip konsenzusa.Anđelković je za Srnu rekao da je dogovor, postignut juče u Istočnom Sarajevu, ozbiljan pomak ka “ozbiljnijem ponašanju” Bakira Izetbegovića, koji je, kako je rekao, vjerovatno shvatio nove trendove u ponašanju Turske i samim tim počinje da se tome prilagođava.

Posebno važno on smatra to što je Izetbegović priznao grešku koju je činio ranije i jasno pokazao da je jedini faktor dogovora sa Republikom Srpskom lider vladajuće stranke u Republici Srpskoj SNSD, odnosno predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

“On je pokazao da to jedino može biti predsednik Dodik i da se ne može graditi dogovor sa Republikom Srpskom sa onim koji nemaju vlast u Srpskoj. Adresa su oni koji drže vlast u Banjaluci i to je poruka jučerašnjeg susreta”, smatra Anđelković.

On je istakao da je Dodik, u stvari, morao da ispravi greške koje je napravio Savez za promjene, jer “ideja je da predstavnici Srba u zajedničkim organima štite interese Republike Srpske, a ne da vode svoju samostalnu politiku u svom interesu”.

“Sevez za promjene evidentno u Sarajevu sedi ne zbog Republike Srpske već zbog sebe. Ništa ne rade da blokiraju negativne odluke za Republiku Srpsku, odnosno da se izbore za dobro rešenje za Banjaluku. Sada je direktno Dodik došao do modela koji je dobar i za Srpsku”, rekao je Anđelković.

Prema njegovim riječima, ponašanje Saveza za promjene dokazuje da je loš sistem kada se oni koji su predstavnici opozicije u Republici Srpskoj nalaze na vlasti u zajedničkim organima.

“Kao u bivšoj Jugoslaviji, to bi po automatizmu trebali da budu oni koji drže vlast u Srpskoj i Federaciji BiH, jer zajednički organi su `zajednički`, znači organi dva entiteta, a ne političkih partija ponaosob”, rekao je Anđelković i podvukao da su potpuno neshvatljive reakcije opozicije na dogovor.

On kaže da je potpuno neshvatljivo da dogovor koji čini dobro i BiH i Republici Srpskoj, predstavnici srpskih stranaka gledaju kao na nešto loše.

“Zašto Savez tako reaguje? Zato što se pokazalo da je njihova funkcija obesmišljena. Oni sede u zajedničkim organima, a bez njih se rešavaju problemi. Eto oni nisu hteli da dođe do rešavanja kako bi pritiskali Banjaluku pred lokalne izbore. Znači zloupotrebljavali su položaj koji imaju, a njihova funkcija je da štite interese Republike Srpske, a ne da rade protiv vlasti u Banjaluci. U tom kontekstu treba da se gleda na reakcije koje su neprimerene”, podvukao je Anđelković.

Kada je riječ o negativnoj reakciji koja je na dogovor Dodika i Izetbegovića došla iz Mostara, konkretno od strane Dragana Čovića, Anđelković je rekao da se sada ušlo u “vrlo delikatnu” situaciju u BiH, koju u velikoj mjeri kreiraju odnosi u Evropi i svijetu.

“Jedan dio muslimanskih političara, i sam Izetbegović je, do sada bio usko povezan i sa Zapadom i sa Turskom. Sada, nakon sukoba Erdogana i Zapada oni će morati da biraju stranu, a ako su racionalni, a čini se da će racionalnost prevladati, oni će se okrenuti Turskoj jer Turska može više da im pomogne, da bude faktor na koji će se osloniti, dok ih Zapad isključivo zloupotrebljava”, kaže Anđelković.

On u kontekstu toga ocjenjuje da će, ukoliko Turska bude imala dobre odnose sa Rusijom, onda biti moguće da Bošnjaci nađu neki sporazum sa Srbima.

“Znači, muslimani će uz pomoć Turske, a Srbija uz pomoć Rusije, naći neki kompromis, a ne da služe Zapadu. U takvoj šemi Hrvati ispadaju”, naglašava Anđelković.

Prema njegovom mišljenju Hrvati u BiH, osim što periodično “egzistencijalno sarađuju sa Republikom Srpskom”, predstavljaju eksponente Zagreba i Zapada i oni će, ukoliko dođe do nekog “dubinskog zbližavanja Srba i muslimana učiniti sve da to poremete”.

“Hrvati će ukoliko do zbližavanja Sarajeva i Banjaluke dođe biti faktor destabilizacije BiH”, zaključio je Anđelković.

SRNA