Piše: Slavko BASARA

Svako društvo koje može da se pohvali sa mladosti je uspešno, a opet ona, mladost, ako ponosno gazi kroz život pun izazova postaje glavni oslonac i nosilac svake budućnosti.

Republika Srpska za fudbalsku budućnost ne treba da brine. Dve omladinske selekcije, predtakmičari i pioniri koji su osvojili prva mesta na memorijalu „Jozef Kubin“ u Češkoj Republici pokazale su da je ona i te kako svetla i ako Bog da biće i dalje uspešna. Nije mala stvar biti najbolji sa dečacima rođenim 2002. i 2004. godine u prejakoj konkurenciji protiv čeških prvoligaša.

Svi rivali Republike Srpske su bili uigraniji, iza sebe imali kompletne pripreme. nisu putovali dan ranije šesnaest časova i bili stešnjeni u autobusu, ali… Kada se igra srcem za sveti grb na grudima onda ništa nije teško. Ne postoje barijere. Čak iako se po vrućini u jednom danu igra pet utakmica, svaka od svake teška i izazovna.

Slika na kraju finalne utakmice u pionirskoj konkurenciji, kada su nakon preokreta i veličanstvene pobede igrači iz Republike Srpske popadali po terenu od iscrpljenosti, umora i povreda sve je rekla. A tek za vreme finala? Pojedinci, bez obzira na povrede, hramljući su želeli da uđu u teren i pomognu saigračima da se dođe do pobede. Kada je tako i Onaj odozgo pošalje nagradu.

Odavno u ovdašnjem fudbalu nije viđen tako čist odnos prema reprezentaciji, profesionalizam i odanost, želja da Republika Srpska bude na najvišem postolju. Pored igrača koji zaslužuju sve pohvale jer su oni tvorci tog uspeha, ne treba zaboraviti ni posao koju su odradili selektori Veljko Cvjetinović i Denis Malešević, njihovi pomoćnici Oleg Ćurić i Saša Keranović, posebno doktorski tim koji je imao pune ruke posla, Predrag Kragulj, Dragana Jakovljević i Dalibor Vujić, sekretar Dejan Todorić i svi oni koji su posredno i neposredno bili vezani za akciju u Jablonecu.

Ipak, treba pomenuti i koordinatora svih omladinskih selekcija Fudbalskog saveza Republike Srpske Branimira Tulića, pre svega u odabiru kvalitetnih stručnih štabova za koje je procenio da mogu da iznesu ovako jaka takmičenja. Dao im je odrešene ruke i priliku da se dokažu, ovi to nisu propustili, vratili su mu na najbolji način, kao i Savezu koji je uložio do sada mnogo u omladinski fudbal, a ulagaće još više u budućnosti. Takođe, iz senke, jedan od najzaslužnijih za sve ono što su do sada reprezentativne selekcije uradile jeste i Goran Ćejić, rukovodilac upravljanja sektorima FSRS, čiji rukopis, poput Tulićevog, se jasno vidi na fudbalskoj budućnosti Republike Srpske, bez obzira na sve bočne udare olujnih razmera.

Pred Republikom Srpskom su novi izazovi i nadamo se uspešni nastupi u svetu. Jer, fudbal u kombinaciji sa mladosti je najbolji ambasador jedne zemlje, a opet sve to jeste jednako velikom uspehu!

Sportsi žurnal