Šef diplomatije Srbije Ivica Dačić ocijenio je kao “bezobrazluk” izjavu hrvatske predsjednice da je operacija “Oluja” prije 21 godinu “rasteretila Srbe”.

“Izjava hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović da je Oluja etički čista pobjeda i da je ona rasteretila Srbe stega velikosrpskih projekata, predstavlja pokazatelj da je za Hrvatsku etički čisto ubiti nekoliko hiljada Srba i protjerati njih više od 220 hiljada”, navodi se u pisanoj izjavi Dačića.

Prema njegovim riječima, pravi je bezobrazluk reći da je Oluja rasteretila Srbe.

“Kako? Time što ih je lišila života, što su ostali bez kuća i stanova, njiva i šuma, bez penzija, što su protjerani sa očevine i djedovine? I od koga su oslobađali te gradove i sela kad su tu apsolutnu većinu činili Srbi?” istakao je Dačić.

On je ukazao da je “Oluja” bila najveće etničko čišćenje u Evropi poslije Drugog svjetskog rata i podsjeća da je po popisu stanovništva, Srba u Hrvatskoj 1931. godine bilo 18,45 odsto, a 2011. godine samo 4,36 odsto.

“Srba u Hrvatskoj je po popisu iz 1991. godine bilo 581.663, a 20 godina kasnije 2011, nakon Oluje i drugih etički čistih akcija, kako kaže hrvatska predsjednica, samo 186.633. Gdje je nestalo 400 hiljada Srba za 20 godina?” upitao je Dačić.

Prema njegovim riječima, umjesto da iskažu osjećaj krivice i saosjećanja, Hrvatska se time ponosi, što pokazuju govori u Kninu i ustaški pozdravi – u Kninu u kojem su Srbi 1991. godine činili 80 odsto stanovništva.

“Konačno rješenje za srpsko pitanje – trećinu protjerati, trećinu pobiti, trećinu pokatoličiti, što je ideja Mileta Budaka, ustaškog ministra u nacističkoj NDH, Srbija nikad neće prihvatiti, ma koliko se Hrvatska krije iza EU i NATO”, izjavio je Dačić.

Tanjug