Telefonski poziv policajca kancelarije Interpola Kipra koji je navodno “slučajnom greškom” umesto kolega u Beogradu pozvao osobu osumnjičenu da planira ubistvo, samo je vrh ledenog brega korupcije tamošnje policije u slučaju trostrukog ubistva za koje je osumnjičen Srbin Dejan Loy (42).

Dokumenta srpske policije ukazuju da je angažovani tim srpskih ubica, čija je meta bio Fanos Kalopsidioti (51) na Kipar trebalo da dođe u martu,  ali da do realizacije ubistva tada nije došlo zahvaljujući pojednicima iz kiparske policije ali i tamošnjih zatvorskih stražara.

Kalopsidioti je ipak ubijen 23. juna u Aja Napi, a u pucnjavi u prepunom restoranu, ubijeni su i njegova supruga njegova supruga Skevi (39) i Elijas Hadžieftimiju, policajac koji je u to vreme bio na dužnosti. Istraga ovog zločina dovela je tamošnju policiju do Dejana Loya, koji je godinama bio telohranitelj porodice Kalopsidioti, ali se očigledno “okrenuo” protiv gazde, kao i do ozbiljnih grešaka u radu policije, koji očigledno nisu “slučajna greška”.

SRPSKI BOKSER AKTER POKOLJA NA KIPRU Dejan Loj učestvovao u ubistvu četiri osobe

Dejan Loj (42), Srbin koji već nekoliko godina živi na Kipru, osumnjičen je da je učestvovao u masakru u Aja Napi, kada su četiri osobe ubijene.

UBISTVO UGOVORENO POZIVOM IZ ZATVORA, UBICAMA PLAĆEN LET

Naime, prema dokumentima srpskog Interpola koji su povodom ovog slučaja upućeni kolegama sa Kipra, u ubistvo su očigledno bili umešani pojedinci iz tamošnje policije  i zatvorskih službi.

Dokumenta srpskog Interpola ukazuju da je kiparska policija u martu obavestila članove tamošnjeg podzemlja o planiranom atentatu na Kalopsidiotisa, što je dovelo do odlaganju ubistva. U dokumentima srpske policije navedeno je ime tamošnjeg zatvorskog čuvara koji je povezan sa predajom 1.000 evra unajmljenom ubici u Srbiji, a policija sada ispituje da li je taj novac iskorišćen za transport ubica do ostrva. Glavni dokaz te povezanosti je locirani telefonski poziv iz govornice Centralog zatvora u Nikoziji na broj mobilnog telefona unajmljenog atentatora. Zbog toga je srpska policija i obavestila kolege sa Kipra da je došlo do “curenja informacija”, najverovatnije iz policije koja je tamošnje podzemlje obavestila o planiranom ubistvu, ali je i Srbina, angažovanog za likvidaciju informisala da je pod prsimotrom i posavetovala ga da promeni broj mobilnog telefona u što kraćem roku.

ATENTAT ODLOŽEN ZBOG DOJAVE

Naime, prema podacima srpske policije dvojica unajmljenih ubica doputovali su na Timbou aerodrom na severu. Nisu očekivali da im iko priđe, ali vrlo brzo im je prišao neidentifikoni Grk sa Kipra, koji im je pokazao njihove fotografije i rekao da zna kojim poslom su došli na ostvo.

– Kiparski policajac me je obavestio da planirate ubistvo – rekao je Grk, i unajmljene ubice posavetovao da im je bolje da se što pre vrate odakle su došli. Ubice su bile već na sledećem letu.

uvidjaj ubistva na kipru

U dokumetuima koji su poslate policiji Kipra, kancelarija Interpola u Beogradu konsatuje da su njihove kolege iz Nikozije napravile i ozbiljnu bezbednosnu grešku kada je je jedan od njihovih oficira pozvao organizatora ubistva. Ta greška je “prekinula” šestomesečnu istragu srpske policije i policija drugih zemalja koje su radile na slučaju, a zatim je usledilo ubistvo u Aja Napi. U pucnjavi je tada ubijen I jedan od napadača, koji je zatim identifikovan kao Jani Vogli iz Albanije. Ubrzo posle pucnjave uhapšeno je šestoro osumnjičenih, među kojima je I Dejan Loy, a koji se terete za 26 tačaka optužnice zbog koje im preti doživotna robija. Loy je inače poslednjih nekoliko godina živeo na Kipru, učestvovao je na takmičenjima borilačkih veština, zbog čega g je porodica Kalopsidioti i unajmila za telohranitelja. U noći ubistva, bio je sa gazdom u restoranu, a u istrazi je registrovano da je neposredno pre pucnjave bio u toaletu restorana, odakle je pozvao još nepoznatu osobu i rekao: “Mi smo ovde”, a zatim prekinuo vezu i poslao poruku da je “put slobodan”.

MINISTAR PRAVDE NAJAVIO ISTRAGU

Portparol kiparske policije je u ponedeljak izjavio da je policijski službenik slučajno umesto kolega u Beogradu pozvao organizatora ubistva, i da iza tog poziva nije bilo “prljave igre”. Međutim, grčki mediji navode da je službenik, koji je napravio grešku u pozivu, po naređenju šefa policije, smenjen sa svoje pozicije. U međuvremenu, oglasio je i tamošnji ministar pravde Jonas Nikolao koji je izjavio da će se ozbiljno pozabaviti slučajevima korupcije, ali i onima koji takve slučajeve pokušavaju da zataškaju. Inače, početak suđenja osumnjičenima za ubistvo obeležilo je veliko policijsko obezbeđenje suda.

Blic