Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv 13 Srba, koje se terete za zločin protiv čovječnosti na području Ekića i Alića kod Novog Grada 1992. godine.

Optuženi su Ljuban Babić, Ranko Balaban, Rajko Karalica, Milenko Brčin, Mirko Odžić, Milenko Babić, Ostoja Balaban, Ratko Goronja, Nikola Reljić, Dragan Baltić, Ranko Baltić, Miroslav Kapetanović i Ranko Grab.

Građani Novog Grada i predstavnici Boračke organizacije tvrde – nije slučajno da je optužnica podignuta baš sad.

Svih 13 optuženih su iz Novog Grada. Članovi njihovih porodica ogorčeni. Nemaju snage da stanu pred kameru. Njihovi sugrađani nemaju dileme – tvrde da je podizanje optužnice nepravedno i politički nastrojeno.

Iz Boračke organizacije Novi Grad osuđuju podizanje optužnica i poručuju da je nedopustivo da se ponovo favorizuju žrtve samo jednog naroda. Kažu da ne postoji opravdanje za bilo kojeg počinioca ratnih zločina, ali i da je vrijeme da se prestane sa sprovođenjem selektivne pravde.

– Kad je nešto značajno, neki događaj u Republici Srpskoj, a to se prvenstveno misli na referendum Srpskog naroda, o Danu Republike Srpske i krsnoj slavi Republike Srpske, pokreću se procesi o krivnji srpskog naroda, srpskih boraca za genocid, a da su imali dokaze, od kraja rata prošlo je 20 godina, oni bi prije pokrenuli inicijativu – smatra Mirko Mačak, predsjednik Predjsedništva opštinske boračke organizacije.

U tužilaštvu BiH kažu da se optuženi terete za ubistvo 27 civila bošnjačke nacionalnosti u junu 1992. godine, u selima Ekići i Alići. Ovo je do sad najopsežnija optužnica za ratne zločine na području Novog Grada.

RTRS