Prema riječima ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara BiH Mirka Šarovića, ruski inspektori pronašli su brojne nedostatke.

Međutim, za Republičku inspekciju nejasno je kako Šarović ima podatke o izvještaju ruske inspekcije, kada izvještaj zvanično nije ni stigao na adrese ovih institucija. Kažu, iz njegovih izjava može se naslutiti da je riječ o još jednom pokušaju prenosa nadležnosti na BiH.

Rusija hoće da ima jednu adresu u BiH sa kojom će voditi korespodenciju. Pod ovom parolom ministar Šarović pokušava da krivicu za blokadu izvoza prebaci na entitetske institucije, a da pri tome još jednu nadležnost stavi na leđa BiH. U Republičkoj inspekciji su kategorični da rad Fitosanitarne inspekcije ne može biti razlog zabrane izvoza, jer je blokada na snazi još od 4. avgusta.

– Osnovni razlog za donošenje zabrane je taj što institucije BiH nisu na vrijeme dostavile izvještaj o obimu proizvodnje voća i povrća u BiH koji je od njih tražila Ruska Federacija, iako su taj izvještaj od resornog ministarstva dobili na vrijeme kada je riječ o Republici Srpskoj – kaže Dragan Mataruga, glavni republički poljoprivredni inspektor.

Iako su izvještaj dobili, nisu ga proslijedili ruskim inspektorima. Ali zato, po navici, krivicu prebacuju na entitetske institucije. Na sajtu ruske inspekcije jasno je vidljivo da su podatke tražili, prvo 3. avgusta, a zatim samo dva dana prije dolaska u kontrolu ponovili stav da BiH nije dostavila tražene podatke. Kada dobiju zvaničan izvještaj o nedostacima u fitosanitarnom sistemu, iz Inspektorata uvjeravaju da će to i ispraviti.

Mataruga navodi da očekuju da će u izvještaju ruske inspekcije biti navedeni određeni prijedlozi, preporuke za uspostavljanje boljeg fitosanitarnog nadzora u cilju usklađivanja rada Republičke inspekcije sa zahtjevima Rusije radi  obezbjeđenja bolje sigurnosti iz BiH na rusko tržište.“

OF3: Za to vrijeme, tone voća i povrća leže u hangarima, a nakon što je Evropska unija zabranila bescarinski uvoz iz BiH, izvoznici ovogodišnji dobar rod ne mogu plasirati ni u Rusiju.

RTRS