Stručnjak za bezbjednost Dževad Galijašević tvrdi da je nekadašnji lider muslimana u BiH Alija Izetbegović, postrojavanjem mudžahedina u Gostoviću kod Zavidovića prije dvije decenije, objavio rat radikalnih islamista Evropi.

“Izetbegović je u Gostoviću najavio nove bitke i borbe radikalnih islamista koje se više nisu vodile u BiH, nego u Evropi i svijetu. Počelo je sa terorističkim napadom na američku vojnu bazu 1996. godine, nastavilo se napadom na američki razarač, zatim Svjetski trgovinski centar da bi sve kulminiralo u Briselu i Parizu”, rekao je Galijašević.

On smatra da Evropa nema odgovor na terorističku prijetnju i da sama sebi ugrožava bezbjednost.

“Kada pričamo o terorističkim napadima u Francuskoj, onda se moramo sjetiti da su automatske puške i municija, koji su upotrebljavani, bili iz BiH. Zatim, lica koja su učestvavali u napadima boravila su u BiH…”, dodao je Galijašević.

On kaže da je sadašnji lider muslimana u BiH Bakir Izetbegović najveća prijetnja miru i stabilnosti BiH i Balkana.

“On konstatno izaziva sukobe. Upropastio je Sarajevo i Federaciju BiH, a na isti način to želi da uradi i sa Republikom Srpskom”, upozorio je Galijašević.

Prema njegovom mišljenju, jučerašnje hapšenje pripadnika terorističke grupe Mehmeda Tutmića je teatralno zbog godišnjice terorističkog napada u Francuskoj.

U Francuskoj će se danas održati niz komemorativnih ceremonija kako bi se odala počast za 130 osoba koje su u napadima ubili naoružani teroristi i bombaši samoubice “Islamske države”.

Izvor: SRNA