Samo deset bahatih vozača na području Republike Srpske uspeli su da sakupe neverovatnih 230.000 maraka neplaćenih saobraćajnih kazni.

Prema podacima IDDEEA do sredine avgusta ove godine rekorder u RS po broju saobraćajnih kazni bio je „Šumaher“ iz Han Pijeska koji je uspeo da sakupi više od 30.000 maraka neplaćenih kazni.

Rame uz rame sa njim ide i nesavesni vozač iz Modriče koji je do sada ima oko 27.000 KM neplaćenih kazni.

– Posle njih slede vozači iz Novog Grada i Šipova koji imaju po 26, odnosno 24.000 maraka kazni. Zatim idu vozači iz Trebinja, Modriče i Sokoca koji imaju kazne između 19 i 22 hiljade maraka – rekla je portparol IDDEEA, Amila Opardija.

Najviše bahatih vozača dolazi iz Modriče, a njih pet iz tog grada skupilo je kazne između 16 i 27 hiljada maraka.

Opardija je pojasnila da im je većina kazni napisana zbog upravljanja vozilom bez položenog vozačkog ispita ili zbog vožnje neregistrovanih automobila.

amila-opardija

Milija Radović direktor Agencije za bezbednost saobraćaja RS rekao je za „EuroBlic“ da prema predloženim izmenama zakona o prekršajima predviđeno da nakon tri godine ako se ne plati kazna za saobraćajni prekršaj ona se pretvara u kaznu zatvora.

– Ovo nije loše rešenje, međutim dug je period od tri godine. Ovo bi delimično rešilo ovaj problem. Ono što je rešenje koje je primenjeno u Sloveniji i drugim evropskim državama, jeste da se za najteže prekršaje ili za stalno ponavljanje prekršaja trajno oduzme automobil – ističe Radović.

Prema njegovim rečima u Sloveniji je ovakav zakon na snazi od 2008. godine i po njemu ako se neko zatekne da upravlja vozilom bez vozačke dozvole, policija vozilo deponuje do izricanja presuda. Za samo jednu godinu oduzeli su oko 2.500 automobila.

– Mi smo predložili takvu meru da uđe u naš zakon o bezbednosti saobraćaja. Prema našim zakonima o prekršajima dozvoljava se mogućnost oduzimanja vozila kao opasne stvari, a u Zeničko-Dobojskom kantonu do sada su oduzeli oko 150 automobila.

Nadležna ministarstva u Srbiji predložili su da onaj ko vozi sa više od dva promila alkohola u krvi ili bez vozačke dozvole da mu se oduzme automobil i to sigurno rešava mnoge probleme – rekao je Radović.

On je istakao da je to jedna veoma brza i efikasna mera  koja sasvim sigurno daje rezultate i uklanja bahate vozače sa puteva.

Na području FBiH dešavalo se da policija oduzme vozilo nesavesnim vozačima i to najčešće u Sarajevu, međutim u Republici Srpskoj još nije zabeležen ovakav slučaj.

Ukupan dug 56 miliona KM

Portparol IDEEA, Amila Opardija, rekla je da je ukupan dug za saobraćajne prekršaje izrečene na putevima u BiH do sredine avgusta bio veći od 56,4 miliona maraka.

– Najčešće kazne su zbog upravljanja autom bez vozačke dozvole, vožnje neregistrovanih automobila, a zatim zbog prekoračenja brzine i alkohola – istakla je Opardija.

Blic