Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske organizovalo je danas u Dječijem vrtiću “Radost” u Prijedoru manifestaciju “Hranimo zdravo našu djecu”.
“Cilj manifestacije je podizanje svijesti o zdravoj ishrani, što će se realizovati kroz zabavne, interaktivne prezentacije o značaju meda, pčela, voća i povrća i podjelu takozvanih medenih obroka”, rekla je Duška Slijepac iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

vrtic1Ovo ministarstvo je u saradnji sa udruženjima pčelara obezbijedilo veću količinu kvalitetnog domaćeg meda i voća koje će se do 5. decembra dijeliti u vrtićima u osam gradova i opština Republike Srpske.

“Pokrovitelji manifestacije su magazin za poljoprivredu i ruralni razvoj `Agro Planeta`, Udruženje pčelara Republike Srpske i Poljoprivredna voćarska zadruga `Dubičko Potkozarje`”, dodala je Slijepčeva.

Mališani iz prijedorskog vrtića danas su, osim meda, za užinu imali integralne jabuke domaćeg brenda “Domestika”, i prvi su koji su je probali, i prije nego se ova voćka pojavila na slobodnom tržištu u BiH.

Direktor Dječijeg vrtića “Radost” Prijedor Dušanka Božić rekla je da su ovakve manifestacije od životne važnosti i da dolaze kao tačka na sve rasprave o izmjenama u jelovnicima u dječijim vrtićima Republike Srpske do kojih je došlo na inicijativu ministarstava prosvjete, porodice i zdravlja.

“Mi smo dobili nove jelovnike. Najviše ima da se radi na pripremi jelovnika, doradi, miksanju i serviranju. Prema ocjeni nutricionista, naš važeći jelovnik ima zdrav svaki ručak, te smo krenuli da mijenjamo doručak i užinu”, navela je Božićeva.

Ona je napomenula da to neće biti ni brzo ni lako, da je neophodna potpuna saradnja sa roditeljima i da se mora ići postepeno i paralelno i kod kuće, jer su ovo djeca koja su već formirala ukuse.

“To treba prihvatiti, treba svima dati vremena i biti strpljiv, jer ne možemo ići agresivno. Svakako jesmo svjesni činjenice da je ovo istorijski važno. Primjenjivaće se kako koji vrtić ostvari uslove za to”, dodala je Božićeva.

Ona je istakla da su iskustva vrtića poput fočanskog, koji je učestvovao u eksperimentalnom programu i uveo novi jelovnik prema novom pravilniku, pokazala da nije došlo do poskupljenja u ishrani djece, jer je smanjena količina crvenog mesa.

SRNA