Deset porodica povratnika i raseljenih lica u Prijedoru dobilo je danas ključeve kuća u okviru projekta “Podrška trajnim rješenjima Revidirane strategije za sprovođenje Aneksa sedam Dejtonskog mirovnog sporazuma”, koji EU finansira sa sedam miliona evra, a UNHCR sa 1,1 milion evra.
Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković izjavio je da je riječ o pet novoizgrađenih i pet rekonstruisanih stambenih objekata, a da je prethodno ovim korisnicima dodijeljena i pomoć iz ekonomske komponente projekta.

“Zahvaljujemo EU i UNHCR-u kao donatorima i `Hilfsverku` koji je sproveo projekat. Nadamo se da će i u narednom periodu biti pomoći u ovoj oblasti jer, nažalost, u Prijedoru živi mnogo izbjeglica i raseljenih lica koji još očekuju stambeno zbrinjavanje”, rekao je Đaković novinarima u Prijedoru.

Predstavnik “Hilfsverka” Razema Avdušinović istakla je da je u protekle tri godine u 10 lokalnih zajednica “Hilfsverk” izgradio 151 stambenu jedinicu i jednu zgradu socijalnog stanovanja sa šest stanova, dodijelio 188 grantova za porodice raseljenih lica i povratnika, te podržao 10 malih preduzeća kroz koja je obezbijeđeno 18 radnih mjesta.

implentator-unhcr

“U Prijedoru je riječ o 20 stambenih jedinica sa kompletnom infrastrukturom. Pružili smo, zatim, ekonomsku pomoć za 15 porodica i podršku za jedno malo preduzeće sa dva radna mjesta. Vrijednost radova je 750.000 KM i sve to ne bismo mogli da postignemo bez velike podrške grada Prijedora”, naglasila je Avdušinovićeva.

Portparol UNHCR-a za jugoistočnu Evropu Neven Crvenković kaže da je sa Prijedorom ostvarena izvrsna saradnja, kao sa jednom od 10 prioritetnih lokalnih zajednica u BiH u kojima se projekat sprovodi.

“Osim stanogradnje i ekonomske podrške, tu su i druge komponente poput pružanja psihosocijalne zaštite i besplatne pravne pomoći, povezivanje poljoprivrednih proizvođača sa kompanijama radi plasmana proizvoda i drugo. Cilj je da 2.400 ljudi koje smo odabrali u saradnji sa lokalnim vlastima, ostvari šansu za bolji život”, kaže Crvenković.

SRNA