Poznati estradni menadžer Mario Softa danas je objavio spot za pjesmu „Džukele“ u kojoj je opjevao papansku kulturu i papane iz Sarajeva!

U pjesmi za koju je Softa napisao tekst i muziku, a aranžman uradili Krečo i Voloder, stoji i da su „papci došli i zauzeli grad, hej mili bože šta da radim sad…“

softa-spot

-Idu gradom i čopaju nos, ja ih gledam sa balkona bos. Džukele-džukele došle u moj grad, džukele-džukele šta da radim sad, trčim na avion letim već, mene čeka London, Pariz, Beč… Kockaste im glave, džipove voze, a do juče kresali su koze. Drže diskoteke, hodaju bez zuba, a uši im pune smole i buba…-navodi se između ostalog u ovoj nesvakidašnjoj pjesmi.

Kako god, ovaj Sarajlija za  kaže da ga je za snimanje spota i pjesme motivisala kompletna situacija u njegovom rodnom gradu BiH, u kojoj grad na Miljacki gotovo dvije decenije Sarajevo tone u propast, dok svi drugi glavni gradovi u okruženju svjetlosnom brzinom idu unaprijed.

– Pjesma je posvećena upravo onima koji su došli u glavni grad i u njemu već dvije decenije nameću provincijalno-papansku (ne)kulturu, željno uništavajući sve što je gradsko u Sarajevu-ocjenjuje Softa.

On upozorava da u Sarajevo nikada nije bila gora situacija – od bezbjednosne i ekonomske, do estradne.

Softa naglašava da je jedini pjevač koji je Sarajevo opjevao u najboljem svjetlu pokojni Kemal Monteno, dok su svi ostali koji su pjevali o tom gradu došljaci i provincijalci sa brda.

On kaže da je svemu kumovalo i to što se danas svako predstavlja estradnim menadžerom.

-Nažalost, pjevači snose najveću odgovornost što su konobari, vodoinstalateri, automehaničari, električari, piljari i mesari postali tzv. menadžeri, koji rade sve osim posla pravog, iskusnog menadžera. Peru im auta, voze žene kod frizera, razvoze djecu u školu i slično-navodi Softa.

Bojan REČEVIĆ