Žene koje seks koriste kao nagradu i kaznu uništavaju svaku vezu i brak

Jedan razgovor koji sam načula u salonu za nokte, dao mi je povod za razmišljanje, jer su žene pričale da seks upražnjavaju iz nekih drugih razloga a ne zbog ljubavi i požude.

Govorile su o nag

radama i kaznama i na početku mislila da razgovaraju o deci i njihovom džeparcu, dok nisam shvatila da govore o svojiim muževima i seksu, o Bože, da li je moguće?

Jedna žena rekla još da će spavati sa svojim Ivanom kada on obavi sve poslove koje ima, dok je druga obećala svom Marku da će ga oralno zadovoljiti kada sredi garažu – piše Zdrava i sretna.

One su bile sledbenice prastarog skupa pravila – verujući da je osoba koja kontroliše seks ta koja ima veću moć u braku – uskrati seks kao kaznu ili koriste seks kao nagradu za dobro ponašanje. Problem s tim pristupom je … da su zaboravile da bi seks trebalo da bude jedan od načina na koji supružnici pokazuju ljubav.

U monogamnim odnosima, brak je jedino mesto u kojem vaš partner prima fizičku ljubav ili seksualne aktivnosti. Uskraćivanje seksa kao oblik kazne, često šalje signal vašem partneru da bi bilo bolje da potraži seks negde drugde.

Supružnici se povezuju putem polnog odnosa, onako kako se ne povezuju u drugim odnosima. Kao takav, seks je svetinja.

Iako, partneri ponekad ne dele isti seksualni nagon, kažnjavanje partnera namernim uskraćivanjem seksa, a ne zato što smo zaista umorni, jednako je korišćenju seksa kao oružja.

Naravno, tu su i noći kad ste zaista ljuti zbog nečega i radije biste samo spavali, ali ako mu stalno uskraćujete užitak, jer on nije bio ”dobar dečko”, vaše ponašanje se svodi na emotivnu ucenu.

Odbijanje seksa izaziva negodovanje. Tako otuđujete svog partnera, činite da se on oseća manje vrednim i nevoljenim, što ljulja poverenje u braku.

Srećni parovi aktivno rade na tome da ostanu međusobno povezani i bliski. Vreme provedeno među čaršafima za njih je sjajan način za produbljivanje intime i povezanosti. Seks je način na koji srećni partneri jedno drugom daju i primaju ljubav. To vreme strasti, uzdaha, vrhunca koje provedete zajedno proizvodi sve vrste predivnih oksitocina, zar ne?

Međutim, kada seks postane nagrada za “dobrog dečka”, onda on prestaje da ima ikakve veze sa zdravim načinom na koji par izražava sreću i ljubav.

Umesto da taj divan čin bude zajedničko iskustvo, seks kao nagrada pretvara vođenje ljubavi u nešto jednostrano. Seksualna intimnost u braku nije samo čin, zadovoljavanje potrebe, već je ulazak u senzualne i duhovne aspekte.

Istina, možemo nagraditi našu decu s džeparcem i naše pse s poslasticama, ali koristiti seks kao nagradu u braku, znači igrati ulogu nečijeg staratelja, a ne ljubavnika i ravnopravnog partnera.

Postoji moćna snaga u seksu, ali ako ste osoba koja samo kaže “da” ili “ne” tako stvarate zabrinjavajuće snage neravnoteže.

Da li koristite tu moć za dobro svih koji su uključeni, uključujući i sopstveno fizičko i mentalno zdravlje? Ili koristite seks da bi vaš partner bio u liniji – kazne ili nagrade za ispunjavanje vaših očekivanja? (Često ta ista vaša očekivanja nikada nisu ni spomenuta u razgovoru u braku niti raspravljana.)

Nikako ne idite u krevet sa suprugom ako zaista ne želite. Ali vas molimo da razmislite da li koristite seks kao nezdrav način kontrole u vašoj vezi (čak i ako niste bili svesni toga do sada).

Ako se odlučite da koristite seks kao “kaznu” za svog partnera ili kao način da nagradite svog partnera za “dobro” ponašanje – bili vi svesni toga ili ne, tako prekidate svoju bračnu vezu i smanjujete intimnost i poverenje. Seks kao ”odrada“ će uništiti vaš odnos.

Kako se zaista osećate dok koristite seks u ovakve svrhe? Da li ste u dubini duše srećni? Da li biste radije da vidite svoj brak kao partnerstvo?

Šta kažete na to da sledećih 30 dana napravite jedan mali eksperiment i prestanete da koristite seks kao sredstvo?

Šta ako nakon 10 dana već uvidite napredak – poboljšanje odnosa s partnerom i povećanje  intimnosti? Šta ako tako pronađete neke delove sebe za koje niste znali da postoje?

Koliko jači i srećniji bi mogao postati vaš brak kada bi seks postao čin ljubavi, a ne kao odrada posla u kojem niste uopšte prisutni umom.

Izvor: C.O.