Obični test krvi može identifikovati kod pacijenta rizik od srčanog udara 15 godina unaprijed, otkrili su britanski naučnici.

Test koji košta šest eura, a rezultat se dobije za 30 minuta, moći će pomoći ljekarima da uoče pacijente kojima će pomoći lijekovi ili promjena životnog stila da sačuvaju život.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, 17,3 miliona osoba godišnje umre od posljedica srčanog udara. Mnoge od ovih smrti uzrokovane su životnim stilom pacijenta, među kojima je ispijanje alkohola, pušenje, dijete i vježbe. Pacijenti obično ne reaguju dok ne osjete znakove upozorenja.

Kada je srčani mišić oštećen ispušta protein zvani tropinon u krvotok. Test krvi se već koristi u bolnicama za brzo dijagnosticiranje da li je neko doživio srčani udar. Ali nova studija koja je provedena na univerzitetima u Edinburgu i Glazgovu, sugerišu da se troponin test može koristiti za detektovanje ranih znakova prije nego neko doživi srčani udar i oboli od nekih srčanih oboljenja.

Tim koji je radio istraživanje ističe da je potrebno uraditi još nekoliko testova kako bi se ovaj način testiranja uveo u regularnu praksu i pomoglo prevenciji srčanih oboljenja.

Izvor: Kliks/RTRS