Ovih dana uživamo u najlepšem periodu, ali i ono nosi niz negativnosti ako u njemu ne znamo pravilno uživati i opustiti se.

Na stolovima brojnih domaćinstava praznična trpeza je bogata. Ljudi uživaju u raznovrsnim jelima, alkoholnim i bezalkoholnim pićima. Zato nije iznenađenje što nutricionisti ovih dana upozoravaju građane na oprez prilikom konzumiranja hrane i pića i savetuju im da to ne bude baš prekomerno.

Stres

Psiholozi, s druge strane savetuju smanjenje stresa s obzirom na to da su istraživanja pokazala kako praznične gužve, one u trgovini, ali i one u prometu, uzrokuju stres kod ljudi, piše Večernji list BiH.

Ovih dana Večernji list BiH razgovarao je sa voditeljkom Klinike za unutrašnje bolesti SKB- Mostar, Monikom Tomić.

Ona je napomenula je na šta treba obratiti pažnju u vremenu praznika.

Srčane tegobe

– U vreme božićnih i novogodišnjih praznika povećana je konzumacija hrane, alkohola, a pojačan je i fizički i emocionalni stres. Sve to doprinosi povećanoj opasnosti od srčanih tegoba, a istraživanja pokazuju i povećan broj srčanih udara za čak 30 odsto u odnosu na ostatak godine. Tokom praznika povećana je konzumacija masne hrane, koja sadrži i veću količinu soli, te unos takve hrane povisuje krvni pritisak i nivo holesterola, a povećani unos alkohola takođe je poznat uzročnik nastanka raznih srčanih aritmija, kao i uticaja na krvni pritisak, čak i kod osoba koje imaju zdravo srce.

Mislim da se o zdravlju trebamo brinuti svakodnevno, a za Božić možemo sebi dati malo oduška i “opustiti se” – istaknula je Tomićeva. Takođerđ, naglasila je da je proteklih godina u Klinici za unutrašnje bolesti zabeležen povećan broj pacijenata, ali ne u božićnom periodu nego u noći dočeka Nove godine, kao i nekoliko dana nakon toga.

Rešavanje kilograma

Što se tiče rešavanja viška kilograma nakon novogodišnje noći, stručnjaci preporučuju različite načine mršavljenja i vraćanja organizma u formu.

Osim vežbi, savetuju zdravu prehranu koja bi uključivala hranu s manje kalorija, a od tečnosti različite čajeve, a najviše se savetuje zeleni.

Na prvom mestu je, kad je tečnost u pitanju, naravno, voda. Savetuje se i više sna nego inače. Tokom detoksikacije preporučljivo je jesti jednostavno pripremljenu hranu – sirovo voće i povrće, sokove od voća i povrća, tople povrtne supe, povrće kuvano na pari i slična zdrava jela…

EuroBlic