Pretprazničnu atmosferu u gradu na Sani ulepšao je Deda Mraz koji već tradicionalno, petu godinu, obilazi prijedorska naselja i deli paketiće deci koja mu prilaze.

Sanke Deda Mraza, pune raznih poklona, smeštene su na prikolici, a na krovu automobila plišani je irvas. I sve to ukrašeno je svetlucavim lampicama.

Mališani oduševljeno posmatraju prolazak ovog radosnog vozila i sa nestrpljenjem očekuju njegovo parkiranje, nakon čega prilaze Deda Mrazu koji im uz radosno „Ho Ho Ho“ deli paketiće.

Prijedorski Deda Mraz kaže da je svaki dečji osmeh nagrada za njegovu dušu.

On nam priča da je na ovu ideju došao u periodu nakon rata, ali da je unazad nekoliko godina stekao uslove da svoj naum provede u delo.

– Bila je negde 1997. godina, ja sam išao sa ćerkom ulicom i razmišljao kako je teško vreme jer ne mogu da joj kupim ni čokoladu za Novu godinu, tada se kraj mene parkiralo vozilo snaga IFOR-a, prvo sam se prepao i mislio sam da me hapse, ali vojnik je izašao iz auta i dao mojoj ćerki paketić- priseća se prijedorski Deda Mraz.

On nam kaže da je to bila prekretnica i da je od tada on odlučio da ovo bude njegov posao u vreme praznika.

prijedorski-djeda-mraz

– Budući da sam ne mogu obezbediti toliko novogodišnjih paketića za njamlađe, oni su deo donacija dobrih ljudi. Među njima je i nekoliko prijedorskih preduzetnika – kaže Deda Mraz.

Veliki deo ovih paketića su i očuvane igračke koje umesto u otpad, Prijedorčani dostave Deda Mrazu.

Kaže da veći deo posla obavi preko Fejsbuka i da mu nikada nije bilo teško da obiđe grad Prijedor, isprazni paketiće iz kolica i napuni ih zarađenim osmesima malih Prijedorčana.

EuroBlic