Na Prvom programu Hrvatske radiotelevizije u subotu je emitovana pjesma “Za dom braćo, za slobodu borimo se mi”, proustaškog pjevača Marka Perkovića Tompsona, piše portal Index.hr.

Kako se navodi, u dugogodišnjoj emisiji “TV kalendar”, autori su se prisjetili Perkovićeve pjesme “Bojna Čavoglave”.

Ta pjesma je prvi put emitovana na Radio Splitu 31. decembra 1991. godine, a samo pet minuta posle toga i stihova “Za dom braćo, za slobodu, borimo se mi, stići će vas naša ruka i u Srbiji“, kako su naveli u emisiji, otvorena je vatra na Čavoglave sa srpskih položaja.

Indeks prenosi da emisija “TV kalendar” “otkriva” i da je pjesma nastala jedne večeri na straži uz akustičnu gitaru.

“Pjesma je postala jedan od najvećih simbola otpora velikosrpskoj agresiji, ali je i danas u miru snažan kohezivni faktor”, naveli su u prilogu na HRT-u, prenosi Index.hr.

Linta: “Bojna Čavoglave” na HRT-u još jedan dokaz ustaštva

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocijenio je danas da emitovanje proustaške pjesme “Bojna Čavoglave” Marka Perkovića Tompsona u emisiji “TV kalendar” na Prvom programu Hrvatske radiotelevizije predstavlja još jedan dokaz da “ustaštvo postaje sve više ozbiljan državni projekat u Hrvatskoj”.

Linta u saopštenju navodi i da urednik emisije “TV kalendar“ na HRT-u Vladimir Brnadić “već godinama propagira ustaštvo, veliča ustaške zločine i širi mržnju prema svemu što je srpsko, ali da rukovodstvu HRT-a ne pada na pamet da ga smijeni”.

Linta ocjenjuje da brojne činjenice nedvosmisleno pokazuju da hrvatska vlast i rukovodstvo HRT-a zajednički rade na rehabiliticiji ustaštva u javnom životu Hrvatske i da im zbog toga trebaju proustaški urednici, kao što je Brnadić.

Linta u saopštenju ističe da pjesma počinje ustaškim pozdravom “Za dom spremni”, kao i da se u njoj pored ostalog navodi “bando četnici stići će vas naša ruka i u Srbiji”.

Predsjednik Saveza Srba iz regiona ukazuje i da na Hrvatskoj radioteleviziji katolički sveštencii otvoreno veličaju ustaške zločine iz NDH, penzionisani oficiri Hrvatske vojske uzvikuju ustaški pozdrav “Za dom spremni“, kao i da se direktno prenose koncerti nacifašističkog pjevača Marka Perkovića Tompsona.

On podsjeća i da se na HRT-u monstruzno ubistvo srpske porodice Zec u Zagrebu ocjenjuje kao predimenzionirano, da se objavljuje prilog o ustaškom koljaču Јuri Francetiću koji se predstavlja kao heroj.

Takođe, Linta nabraja da se objavljuje prilog u kome se vidi predsjednik NK Hajduk sa ustaškom kapom, dok sportski komentatori prilikom prenosa fudbalskih utakmica gdje igraju domaći klubovi ili hrvatska reprezentacija ne osuđuju masovno uzvikivanje ustaškog pozdrava “Za dom spremni“…

Izvor: Tanjug