Srpski režiser Emir Kusturica izjavio je da je lažna vest koja je objavljena u pojedinim medijima da je on navodno zamalo ranjen danas na jednoj sahrani, te da se emitovanjem takvih informacija ugrožava njegov život.

– Ta vest će imati svoj epilog na sudu, jer to je širenje lažnih informacija, to je ugrožavanje mog života – rekao je Kusturica za agenciju Srna.

Komentarišući emitovani tekst u okviru kojeg je objavljena njegova slika, a sa druge strane ruka sa pištoljem, koja stoji nasuprot njegove glave, Kusturica kaže da ta ruka preti da ga ubije, te da je u tekstu napisana lažna informacija da je izbegao metak u poslednjem trenutku.

On je naglasio da se vest ne može po svaku cenu praviti i “tamo gde je ona netačna, i tamo gde ona laže”, te da se na primeru pojedinih medija, koji su objavili takvu vest sa navedenom ilustracijom, može uočiti ono što se u Americi danas zove fejk njuz – lažna vest.

– Očigledno je, naime, da mediji žele da taj metak završi u meni. To je tako skrojena vest i nastaje kao inspiracija. Ne samo što je istina potpuno na drugoj strani i što ja nisam bio tamo i što to nije bilo na sahrani. Oni žele da taj metak završi u mom telu – zaključio je Kusturica.

Kusturica je ispričao da je danas bio na sahrani, održao govor, posle čega je bilo opelo, ali da je on zbog festivala “Kustndorf” morao odmah da ode.

– Taj je čovek najnormalnije sahranjen, pa su se ljudi razišli, a čoveka su ubili izvan groblja, dok je ulazio u džip, niti ga ja znam, niti sam čuo za njega – dodao je Kusturica.

Pojedini mediji su objavili da je Kusturica “pukom srećom izbegao pucnjavu koja se danas dogodila na groblju u Sopotu, gde je prisustvovao sahrani, nakon koje je na parkingu ubijen Milomir Jovanović (46) iz Vranića

SRNA/ALO