Partije okupljene unutar Saveza za promjene (SzP) u narednom periodu treba da potpiơu dokument i izađu s novom zajedničkom platformom koja će definirati ključne politike koalicije u odnosu na RS i BiH.

Ovo je za “Nezavisne” potvrdio Branislav Borenović, predsjednik PDP-a, koji je pojasnio da traju kontakti lidera partija u tom kotekstu, ali da cijela priča joĆĄ nije operacionalizirana.

“U suĆĄtini, ključni cilj je oĆĄtrije djelovanje opozicije u RS. NaĆĄa koordinacija je dobra u Narodnoj skupĆĄtini RS i Savjetu ministara, ali moramo redefinisati naĆĄe politike, a posebno u ključnim pitanjima, kao ĆĄto su ekonomija i socijalna problematika. Mislim da bi bilo dobro da sa zajedničkom platformom izađemo u nekom narednom periodu”, rekao je Borenović.

Poručio je da je PDP spreman za taj novi iskorak.

“Znamo ĆĄta nam je raditi i spremni smo na saradnju sa svim partijama koje ĆŸele da promijene reĆŸim u RS”, poručio je Borenović.

Inače, prema dostupnim informacijama, u proteklom periodu trajali su intenzivni kontakti lidera PDP-a s novim liderom SDS-a Vukotom Govedaricom, koji juče nije odgovarao na naơe pozive.

Borislav Bojić, potpredsjednik SDS-a, rekao je da nije upoznat sa konkretnim dokumentom, no istaknuvơi kako svakako postoji potreba da se analiziraju rezultati i politike Saveza za promjene.

“Moramo da utvrdimo ĆĄta je to ĆĄto su očekivanja partija i kakve su projekcije za parlamentarne izbore 2018. godine, budući da je kampanja praktično već počela”, rekao je Bojić.

MoĆŸda i najveći zagovornik definiranja novih politika unutar ove koalicije je lider NDP-a Dragan Čavić, koji je jučer za “Nezavisne” istakao kako članice SzP-a treba jasno da se drĆŸe utvrđenog principa i ni po koju cijenu “ne pristaju na populističke kampanje SNSD-a i Milorada Dodika”.

“Treba, takođe, jasno reći koji su to ljudi koji će te politike iznijeti. I na tome nema kompromisa! To je suĆĄtina onoga o čemu smo razgovarali, nama ne treba lutanje i bavljenje populizmima SNSD-a ili nekih stranaka iz Sarajeva”, poručuje Čavić.

Kako nam je potvrđeno, pregovori o novoj deklaraciji intenzivirani su nakon sve jačih spekulacija o tome kako PDP, navodno, “vodi tajne pregovore sa SNSD-om o ulasku u vlast na nivou RS”.

Kao odgovor na sve ove spekulacije zvaničnici Saveza za promjene odlučili su početi s pripremom novog zajedničkog političkog dokumenta koji bi bio temelj za provođenje nove platforme ove koalicije.

Istovremeno, spekulira se da bi se Savez za promjene uskoro mogao “ukrupniti” na način da neke manje članice, poput Napredne Srpske Adama Ć ukala i SRS RS Milanka Mihajlice, budu “asimilirane” u SDS.

NN