Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić izjavio je danas u Sarajevu da među članovima Predsjedništva ne postoji saglasnost da bude održana sjednica na kojoj bi bila razmatrana najavljena revizija presude po tužbi BiH protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu.

Ivanić je na konferenciji za novinare u Sarajevu rekao da su protiv održavanja takve sjednice bila druga dva člana Predsjedništva Dragan Čović i Bakir Izetbegović, pojasnivši da je Čović rekao da je protiv revizije tužbe, ali da ne želi da učestvuje u preglasavanju.

“Revizija tužbe će biti zloupotreba jer je dobar dio BiH ne podržava. Smatram da je to ipak pucanj u prazno jer ne postoji saglasnost, te da predstavlja rušenje Ustava”, naglasio je Ivanić.

Pozvao je predsjedanika RS i lidera SNSD-a Milorada Dodika i SDS da kažu šta su oni konkretno učinili povodom najave revizije.

Očekuje da će međunarodne institucije odigrati bitnu ulogu, te da oni smatraju da tužbu ne treba revizirati.

Najavio je da će se u petak sastati predstavnici nevladinog sektora “Pravda za BiH”, koju čine četiri organizacije a koja će, prema njegovim saznanjima, odlučiti o reviziji.

On je naveo da je juče zatražio održavanje sjednice, po drugi put, a da je prvi put to uradio prije 20 dana, ali da su Čović i Izetbegović bili protiv toga.

Ivanić je naveo da je o tome obavijestio i predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

Ivanić se danas sastao i sa nekadašnjim agentom BiH pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu Sakibom Softićem koga je upoznao sa činjenicom da su dva člana Predsjedništva protiv pokretanja revizije i da on nema ligitimet kao agent BiH pred sudom u Hagu.

Srna/ATV