Festival „Dani harmonike“ u Ugljeviku ove godine biće održan od 21. do 25. aprila, a u susret tom muzičkom spektaklu harmonikaš Slaviša Perić ide na najlepši način – novom kompozicijom.

Ovaj vrsni muzičar, magistar harmonike i direktor Muzičke škole „Kornelije Stanković“, koja je organizator festivala, oduševio je javnost numerom „Snovi stvaraju budućnost“, ali i vrhunskim spotom u kome glavnu ulogu tumači njegov sin Đorđe. Sa samo šest godina već je osvojio brojne nagrade na svjetskim takmičenjima.

– Želeo sam da spot bude takav da ga svako doživi na svoj način. Konkretno, ovo jeste moja priča, ja sam zarad ljubavi prema muzici i harmonici otišao da se školujem u inostranstvo, tako da negde ima taj autobiografski deo. Suštinski, to je priča svakog čoveka koji ima neku strast i koji za njom ide, tu nema granica. Ovo je priča o patrijarhalnosti, o porodici, o pozitivnim uzorima, ali i o radu koji čini da snovi postaju stvarnost – priča Perić za „EuroBlic“.

Kako naglašava, ova muzika je na neki način novina na našim prostorima, jer se radi o takozvanoj akademskoj estradnoj muzici koja ima veliki broj obožavalaca u svetu.

– Nastojao sam da harmoniku pokažem u jednom potpuno novom svetlu, koje na ovim prostorima nije u tolikoj meri poznato i samim tim nije komercijalno, pa je zadatak bio utoliko teži. U proteklih mesec dana, bukvalno od prvog prikazivanja spota dobio sam veliki broj poruka zahvalnosti i podrške. Naravno, teško je reći koje su mi najdraže, ali ako bih morao da kažem, to je u svakom slučaju nesebična podrška kolega umetnika iz celog sveta – kaže Perić.

Upitan da oceni nivo muzike i kulture uopšte kod nas, kaže da ništa nije na zavidnom nivou. Zato ima poruku kako to promeniti.

– Najbitnije je da svako od nas umetnika odnosno pedagoga, ali i drugih stručnjaka u svojim oblastima, radi najbolje ono za šta je školovan. Na taj način svi zajedno dajemo doprinos i neminovno povećamo opšti nivo kvaliteta na svim poljima – kaže Perić.

Inače, Muzička škola „Kornelije Stanković“ u odeljenima u Ugljeviku, Bijeljini i Gracu broji 150 učenika na odsecima klavira i harmonike. Festival u Ugljeviku dostigao je visoku reputaciju i u inostranstvu. Poznat je po najeminentnijim imenima u svetu harmonike, poput Vladima Murze, Aleksandra Poelueva, Jurija Šiškina, Pavela Fenjuka, Aleksandra Skljarova, Sergeja Osokina koji su na festivalu koncertni izvođači, pedagozi festivala i ocenjivači takmičara. Kroz festivalske dane prođe oko 500 takmičara.

Euro Blic