Republička uprava za geodetske i imovinsko – pravne poslove (RUGIP) još očekuje ishod sudskog procesa koji je pokrenula protiv prijedorskog preduzeća „Trgoprodaja“.

RUGIP je pre sedam godina za oko šest miliona KM kupio poslovni prostor za smeštaj Područne jedinice Prijedor u naselju Pećani. Tada je „Trgoprodaji“ i uplaćena jedna četvrtina od ukupne cene, odnosno 1,5 miliona KM, a u martu 2011. je uselio u ovu zgradu.

Međutim, zbog ranijeg kredita koji je „Trgoprodaja“ uzela stavljajući ovu zgradu pod hipoteku, Geodetska uprava je nije mogla uknjižiti na sebe. Zbog toga je RUGIP 2013. godine pokrenuo sudski postupak za povrat avansa od 1,5 miliona KM koji su uplatili po osnovu kupoprodajnog ugovora sa “Trgoprodajom”.

– Kakav god bude ishod sudskog procesa, on neće prouzrokovati štetu Upravi, a time ni građanima RS, kao ni preduzeću „Trgoprodaja“ kao prodavcu poslovnog prostora – tvrde u Geodetskoj.

Kao pozitivnu činjenicu navode da Republička uprava od ulaska u posed ne plaća zakup poslovnog prostora za Područnu jedinicu Prijedor, niti će plaćati do okončanja sudskog procesa.

Sa druge strane, nakon useljenja i na adresu Geodetske uprave stigla je tužba i to od Hipo alpe adria banke koja je tražila isplatu oko 4,5 miliona KM na ime štete zbog raskida ugovora o kupovini poslovnog prostora od „Trgoprodaje. To je ujedno i najveći iznos u evidenciji sporova u kojima je tužena Geodetska.

Iz bivše Hipo, a sada Adiko banke, kažu da je banka kreditno potraživanje, a koje je pored ostalih kolaterala bilo obezbeđeno i sa poslovnom zgradom u Pećanima, prodala društvu Heta BiH. Portparoli Hete poručuju da moraju poštovati ugovor o poverljivosti koje su potpisale kompanije.

– Budući da je Heta u obavezi čuvanja bankarske tajne u svim predmetima koji se odnose na kreditna potraživanja, nažalost, nismo u poziciji iznositi detalje predmeta – saopštili su iz Hete.

Pored banke, hipoteku na ovu zgardu, kao i sve nekretnine preduzeća „Trgoprodaja“, stavila je i Poreska uprava RS.

– Svi upisi hipoteka su sprovedeni kod Republičke uprave za geodetsko i imovinsko pravne poslove u periodu od 12. 09. 2013. godine do 07. 04. 2014. godine – navodi se u saopštenju Poreske uprave RS. Dodaju da je do 14. februara ove godine dug „Trgoprodaje“ prema Poreskoj upravi, odnosno budžetu RS oko 2,1 miliona KM, a da je naplaćeno 727.465 KM. Poručuju da je u postupcima prinudne naplate u prošle dve godine od plenidbe zakupnina poslovnih prostora „Trgoprodaje“ naplaćeno 61.383 KM.

Nabavka prostora nije bila transparentna

Revizori glavne službe za reviziju javnog sektora, 2011. godine su u izveštaju, preporučili upravi RUGIP da proceni moguće rizike u vezi sa provođenjem ugovora o kupoprodaji poslovnog prostora i njegovim uknjižavanjem.

Osim toga, revizori su utvrdili da u nabavci poslovnog prostora nije ostvarena transparentnost i stvarna konkurentnost. U ovom spornom poslovnom prostoru površine 1.856. kvadratnih metara sada ima 26 zaposlenih na neodređeno vreme.

EuroBlic