Da humanost ne poznaje granice svojom akcijom su potvrdili i učenici prijedorske gimnazije “Sveti Sava” koji su preduzeli nesvakidašnje korake kako bi svojim školskim drugarima koji nisu u mogućnosti, obezbijedili sredstva za odlazak na matursku ekskurziju.

Gimnazijalci su raspoloženi za rad – više od dvadeset mladih spremno je da zaprlja ruke i da vam očisti garažu, opere prozore ili pričuva djecu tokom vikenda! Ovako glasi jedan od postova u fejsbuk  grupi – Papirni brodić. Autori su prijedorski gimnazijalci, a cilj je jasan – udružiti snage kako niko od njihovih drugara ne bi izostao sa maturske ekskurzije.

Sara Dolmić, učenica 3. razreda gimnazije, kaže da su spremni da čiste, pomognu starim ljudima ili da rade neštto drugo  da bi obezbijedili novac za svoje drugove.

I to nije sve, učenici po narudžbi prave i prodaju popularne slatkiše – makaronse i sakupljaju i preprodaju stari papir. Na ulazima prijedorskih zgrada već su istaknute pisane molbe građanima da papir ne bacaju, nego da daju doprinos akciji.

Gimnazijalka Željka Maričić kaže da idu na pošumljavanja, te da planiraju da šaraju jaja za Vaskrs, a imaju još brojne akcije u planu.

Akciju gimnazijalaca podržali su i njihovi profesori.

Profesorica Daliborka Stojančić pohvalila je učenike da su veoma predani, aktivni i maštoviti.

– U današnjem vremenu to je za svaku pohvalu, jer naši gimnazijalci izrastaju u prave ljude što je i najdragocjenije – istakla je ona.

Podrška je stigla od grada Prijedora, ali i od lokalnih privrednika. Čak je i preduzeće za otkup papira pristalo da da svoj doprinos, tako što će papir otkupljivati po cijeni višoj od tržišne. Potez vrijedan pohvale, prema svemu sudeći, opravdaće i moto ove akcije – Kad se male ruke slože, sve se može!

RTRS