SDS nastavlja da obmanjuje javnost pitanjima vezanim za Aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) i načinom korištenja sredstava iz akciza za naftne derivate, saopštilo je danas Ministarstvo finansija Republike Srpske.

Ministarstvo finansija Republike Srpske reagujući na današnje saopštenje SDS, u kojem ova stranka tvrdi da nema ništa sa Aranžmanom sa MMF-om, podsjeća da je “aranžman moguće postići samo ako se sa njim usaglase svi nivoi vlasti, Vlada Republike Srpske i Federacije BiH i Savjet ministara BiH”.

Odluku o prihvatanju aranžmana, Ministarstvo tvrdi, donijeli su Vlada Republike Srpske i Vlada Federacije BiH i Savjet ministara BiH, a predstavnici ovih institucija u Fiskalnom savjetu potpisali su Pismo namjere.

“Јasno je da aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom nije mogao biti postignut bez saglasnosti srpskih ministara u Savjetu ministara BiH”, stoji u saopštenju ministarstva finansija.

“Kada su u pitanju poljoprivredni proizvođači u Republici Srpskoj, eventualno povećanje akciza neće uticati na cijenu dizel goriva koju oni koriste u poljoprivrednoj proizvodnji. Za razliku od poljoprivrednih proizvođača Federacije BiH, poljoprivredni proizvođači u Republici Srpskoj imaju regresirano dizel gorivo za koje ni danas, a ni ubuduće neće plaćati akcizu na dizel gorivo, naknadu za izgradnju puteva i izgradnju autoputeva”.

Laž je, ističu u ministarstvu, da se skupljom naftom želi kompenzovati budžetski deficit, jer ta sredstva ne idu u Budžet Republike Srpske, već su namjenska sredstva ЈP „Autoputevi Republike Srpske“ i direktno se uplaćuju tom preduzeću.

“Pozivamo SDS da saopšti javnosti Republike Srpske i BiH, ali i predstavnicima međunarodnih finansijskih institucija da li podržavaju Reformsku agendu i Aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom u cjelini, a svaki njihov odgovor za nas je prihvatljiv”, saopštilo je Ministarstvo finanasija RS.

RTRS