Vlada ne prodaje rudnik, već 64,9 odsto akcija državnog kapitala u Rudniku željezne rude Ljubija, kaže ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske, Petar Đokić.

Đokić je rekao da prodaja akcija “Ljubije” nije pitanje koalicije već razvoja i dugoročnog interesa Srpske.

“Ako se DNS tome protivi, šta možemo. Oni imaju svoj stav i ako ostanu pri njemu mi ćemo dati i drugim poslanicima mogućnost da se izjasne. Svi mogu glasati za ili protiv”, poručio je Đokić.

On je dodao da na jučerašnjoj sjednici Vlade protiv ove odluke bio jedan ministar iz DNS-a, te da je pomenuti dokument pripremljen za Narodnu skupštinu koja bi trebalo da se o tome izjasni na narednoj sjednici.

“Očekujem da će biti spremnosti da se ovakva razvojna aktivnost Srpske ne propusti, ali neću biti razočaran ako bude drugačije”, rekao je Đokić.

On je dodao da je Vlada u vezi sa pitanjem RŽR “Ljubija” uradila veoma dobar posao.

“To smo napravili tako što smo vrijednost akcija u jednom preduzeću kod oba ponuđača, koji su nudili oko 30 miliona KM, podigli na 92 miliona KM”, rekao je Đokić.

On je rekao da je iznenađen negativnim stavom “Arselor Mitala” o ovoj Vladinoj odluci, jer je pomenuto preduzeće prihvatilo javni postupak i u njemu učestvovao.

“`Mital` nije dao bolju ponudu od drugog ponuđača koji se potrudio da po svim zahtijevanim elementima da vrlo konkretnu, jasnu i ubjedljivo bolju ponudu. Neozbiljno i čudno bi bilo kada bi Vlada odlučila suprotno i odrekla se 30 miliona KM prihoda”, poručio je Đokić i naglasio da je “Arselor Mital”, prema ugovoru iz 2004. godine, imao sva prava, dok je od RŽR-a uzeto sve.

On je rekao da u zajedničkom preduzeću /RŽR “Ljubija”/ trenutno postoje dvije stolice – na jednoj je “Arselor Mital”, a na drugoj Vlada.

“Na tu drugu može da sjedne `Izrael investment grupa` i da oni dalje nastavljaju da rade kao jedno preduzeće. Ne vidim da u tome postoji bilo kakav problem”, rekao je Đokić.

On je dodao da bi ovu veliku investiciju, ukoliko se realizuje, mogle iznijeti brojne domaće firme, te da bi, ako se posao dogovori, u naredne tri godine moglo da bude otvoreno 320 novih radnih mjesta.

Đokić je izrazio očekivanje da će prodaja akcija RŽR “Ljubija” biti pozitivan impuls ukupnom razvoju u Srpskoj, ali i u rudarskom basenu Prijedor.

Đokić je juče izjavio da je Vlada Srpske donijela odluku o prodaji 64,99 odsto akcija RŽR “Ljubija” kompaniji “Izrael investment grupa” za 92 miliona KM i da će odluku na narednoj sjednici razmatrati Narodna skupština Srpske.

Predsjednik Demokratskog narodnog saveza /DNS/ Marko Pavić izjavio je juče da se protivi prodaji državnog kapitala u Rudnicima željezne rude “Ljubija” na način “kako je to najavio ministar industrije, energetike i rudarstva”.

Izvor: SRNA/RTRS