Na pomolu je obnova bivšeg omladinsko-izviđačkog naselja i sportsko-rekreativnog centra Benkovac, u Nacionalnom parku Kozara.

Iz prijedorske gradske skupštine pokrenuta je izrada regulacionog plana. Sportisti i izviđači s nestrpljenjem očekuju obnovu ovog značajnog turističko-sportskog potencijala Prijedora.

Benkovac, omladinsko-izviđačko naselje i sportsko-rekreativni centar na Kozari, izgrađen nekadašnjom radnom akcijom, godinama stoji neiskorišćen. Od nekadašnjeg centra masovnog omladinskog turizma ostali su zapušteni sportski tereni i barake. Nekada su se na Benkovcu organizovale zimske i ljetne pripreme sportskih klubova, đačke posjete, kao i brojni izviđački kampovi. Zbog toga, ovaj resurs, koji je na dohvat ruke, žele oživjeti svi, od sportista do izviđača.

Starješna Odreda izviđača “Doktor Mladen Stojanović” iz Prijedora, Ernest Badnjević, istakao je da je Kozara atraktivna planina i da ima brojne sadržaje. On očekuje i da bi putem aktivnosti izviđača Kozara dobila još više poklonika sa ovih prostora, ali i iz susjednih zemalja, i cijelog svijeta.

Trener FK Rudar Prijedor, Zlatko Јelisavac, smatra da bi bilo veoma dobro kada bi se obnovio trenažni centar, ne samo za potrebe ovog fudbalskog kluba, nego i za sve sportske kolektive, jer je velika prednost imati u blizini ovakav jedan centar.

Benkovac je neiskorišćeni biser, pa su odbornici Skupštine grada Prijedora pristupili izradi regulacionog plana. Cilj je revitalizacija postojećih resursa, a eventualna gradnja novih objekata mora biti usklađena sa prostornim planom posebne namjene Nacionalnog parka Kozara.

– Ovo bi značilo i nove smještajne kapacitete s jedne strane, a sa druge strane značio bi osvježavanje i obnavljanje ovih sadržaja koji se donose na sportske aktivnosti i pripremu sportista na Kozari – rekao je Dragan Romčević, direktor Nacionalnog parka Kozara.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković ističe da očekuju da će Benkovac privući i veći broj turista na Kozaru, čime bi bila poboljšana i veća posjeta koja bi doprinijela daljem razvoju grada.

U Nacionalnom parku Kozara prošla godina bila je rekordna po broju posjetilaca, kojih je bilo oko 103.000. Od obnove kapaciteta na Benkovcu, očekuju novu šansu za razvoj, jer, kako kažu, Kozara to zaslužuje.

RTRS