U Banjaluci se danas obilježava 25 godina od stradanja 12 beba u banjalučkom Kliničkom centru zbog nedostatka kiseonika.

Kao datum obilježavanja ovog događaja uzima se 22. maj, jer je na taj dan 1992. godine, zbog nedostaka kiseonika, umrla prva od 12 beba, a ostale su preminule do 19. juna 1992. godine.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović položili su vijence na Spomen-obilježje “Život”.

Predsjednik Srpske Milorad Dodik rekao je da bol za 12 beba nikada neće prestati i naglasio da je njihovo stradanje obilježilo istoriju Banjaluke i cijeli protekli rat jer je to bila tragedija planetarnog karaktera koja je mogla biti spriječena samo jednom odlukom.

Dodik je rekao da će do kraja godine biti pripremljena publikacija kojom će se obilježiti i sačuvati od zaborava zločinački čin koji nikada nije imao sudski epilog.

Na taj način, dodao je on, biće sačuvan od zaborava ovaj događaj koji na simboličan način govori o namjeri da se srpski narod uništi na ovim prostorima u samom začeću.

“Agonija, patnja i bol porodica su neopisivi”, rekao je Dodik nakon polaganja vijenaca na Spomen-obilježje “Život” u Banjaluci, povodom obilježavanja 25 godina od stradanja 12 beba u banjalučkom Kliničkom centru zbog nedostatka kiseonika.

Služen je parastos i položeno cvijeće na grobno mjesto na banjalučkom Novom groblju gdje su bebe sahranjene.

Predsjednik Republičke organizacije Nedeljko Mitrović rekao je novinarima da ova organizacija, zajedno sa majkama, neće odustati i tražiće sve mogućnosti da se otvori, barem politički proces odgovornosti za smrt beba, ako već ne može zakonski, disciplinski, jer su organi UN amnestirani od ovakvih i sličnih djela.

Mitrović je istakao da se Organizacija i majke sa tim ne mogu pomiriti, te će nastaviti sa svojim aktivnostima.

Prema njegovim riječima, ovo je motiv više da u saradnji sa Republičkim centrom za istraživanje rata, ratnih zločina i nestalih lica Srpske budu popisana sva djeca stradala u ratu, kojih ima više od 1.000, dok se desetak djece vode kao nestala lica u toku proteklog rata u BiH.

“Nakon 25 godina svjesnog, stravičnog zločina, okupili smo se da se podsjetimo na nevinu djecu koja bi sada možda bila porodični ljudi i imala svoju djecu i koja bi gradila svoju budućnost, umjesto što se tužno prisjećamo, oplakujemo i polažemo cvijeće kao utjehu za sve ono što nosimo u srcu, pri tome imajući u vidu strašan bol majki koje se svakim ovim datumom suočavaju i pitaju ‘zar je to tako trebalo biti’?”, rekao je Mitrović.

On je istakao da se ovaj zločin ne bi dogodio da je bilo razumijevanja najvećih moćnika, nedodirljivih, koji ne odgovaraju, koji se ne sjete ni zbog formalnih razloga da pošalju telegram saučešća i solidarnosti.

U amfiteatru Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske, biće prikazan film “Dah života”.

Organizator obilježavanja 25 godina od ovog teškog zločina nad nedužnim bebama je Republička organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila.

Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i nestalih civila je do sada evidentirao 1.282 stradale djece, od kojih 372 smrtno, dok je 382 djece ranjeno ili povrijeđeno, 487 je pretrpjelo torturu u zarobljeništvu ili logoru, dok 41 dijete ima psihičke traume.

Sekretar Udruženja “12 beba” Željka Tubić, jedna od majki čija je beba umrla u tom periodu, rekla je da je u martu ove godine preminula majka jedne od 12 beba Živka Knežević, samohrani roditelj maloljetnih sina i kćerke.

“Kćerka je, zahvaljujući institucijama vlasti Republike Srpske, dobila zaposlenje. Ova djeca žive kao podstanari i u planu nam je da pokrenemo humanitarnu akciju kako bi im se obezbijedio krov nad glavom”, navela je Tubićeva.

RTRS