Na narednim opštim izborima u BiH PDP i NDP izlaze sa zajedničkim listama za poslanike u Narodnoj skupštini RS i parlamentu BiH.

Kako “EuroBlic” saznaje, lideri PDP i NDP Branislav Borenović i Dragan Čavić odustali su od spajanja ove dve partije, kao i pravljena   trećeg političkog bloka u RS sa DNS, kako se ranije spekulisalo.

Naši izvori navode da su čelni ljudi ovih stranaka pre nekoliko dana imali sastanak na kojem su dogovorili da je za obe stranke najbezbolniji model izlazak pred birače sa zajedničkim listama.

– Ogroman broj članova NDP nije bio za ideju da se utopi u PDP. Tu ideju nisu prihvatali ni u PDP, pa se na kraju, ipak, dogovorilo da se potpiše sporazum između ove dve stranke za jedinstvene liste. Nakon toga će NDP ponuditi saradnju i drugim manjim partijama koje budu želele da učestvuju u preuzimanju vlasti od SNSD –  kažu naši izvori.

Lider NDP Dragan Čavić potvrdio je „EuroBlicu“ da se intenzivno radi na sporazumu između PDP i NDP kako bi kao koalicija izašli na predstojeće opšte izbore na svim nivoima vlasti u BiH.

– Priča o ujedinjenju partija plasirali su neupućeni. Do polovine leta, a možda i ranije, završićemo pregovore sa PDP. Cilj nam je da 2018. godine izađemo zajedno na svim nivoima BiH i da bude zajednička podrška kandidatima za predsednika RS i srpskog člana Predsedništva BiH – poručuje Čavić.

Generalni sekretar PDP Miroslav Brčkalo kaže da timovi ovih partija već uveliko na terenu rade sa opštinskim i regionalnim odborima gde bi nosilac lista trebalo da bude član iz PDP, a gde iz NDP.

– Cilj nam je da se ne rasipaju mandati i da ne gubimo nekih stotinjak glasova u nekim izbornim jedinicama gde nije pređen cenzus. Trenutno se pregovara o zajedničkom nastupu PDP i NDP, a šta će biti posle 2018. godine o tome se može još razgovarati. Nije postajalo interesovanje u obe partije da se odreknemo svog identiteta, jer smatramo da smo svi mnogo toga uradili – rekao je Brčkalo. Dodaje da će ovo biti prvi put da na izbore izlaze sa zajedničkom listom.

Šukalo na listi PDP

Naši izvori navode da se na idućim izborima neće ponoviti scenario sa izbora 2014. godine kada je poslanik Adam Šukalo u Narodnu skupštinu RS ušao preko kompenzacionog mandata sa liste DNS.

– To se neće desiti sada kad je u klubu PDP. Biće na listi PDP, ali nema šanse da bude na kompenzacionoj listi – navode naši izvori.

EuroBlic