Nova saznanja o teroristi iz Mančestera i njegovoj povezanosti sa ratom u BiH.

Otac teroriste Salmana Abedija koji je počinio masakr u Engleskoj, tokom rata u BiH bio je povezan sa zloglasnom jedinicom “El mudžahid”.

Abedi je prvi put u BiH boravio 1993. godine i bio je u kontaktu s pripadnicima takozvane “Alžirske grupe”.

Ramadan Abedi je 1993. godine pobjegao iz Libije u Englesku, gdje je dobio politički azil zbog borbe protiv libijskog predsjednika Moamera Gadafija, a od 1994. posjedovao je britanski pasoš sa hrišćanskim imenom.

Upravo britanske obavještajne službe vrbovale su i poslale Abedija u BiH, tvrdi ekspert za bezbjednost Dževad Galijašević.

– Neko ko je izbjeglica, neko ko traži azil od jedne vlade a da istovremeno dobije britanski pasoš sa hrišćanskim imenom i da poslije sa tim pasošem krstari Evropom, da se povezuje sa islamističkim organizacijama i vraća u London… pa jasno je da je on projekat obavještajne zajednice Velike Britanije, kaže Galijašević.

Koristeći taj pasoš Abedi je na ove prostore dolazio sa pripadnicima snaga UN. Za mjesec dana boravka obišli su područja Zenice, Maglaja i Travnika, a zadatak im je bila sanacija borbenih sukoba između Hrvata i Bošnjaka.

– Svugdje se tu vide tragovi, svugdje se tu vidi koliko je Al kaida gradila moćnu infrastrukturu u BiH, dodaje Galijašević.

Postalo je uobičajeno da se, nakon svakog terorističkog napada u evropskim zemljama, pojavi trag koji vodi do BiH, ističu stručnjaci.

Predrag Ćeranić, stručnjak za bezbjednost, ističe da teroristi, odnosno dio mreže kojoj pripada, ili je bio u BiH u ratu ili ima veze sa oružjem ili municijom porjeklom iz BiH,

Teroristički akt u Mančesteru u kojem su poginule 22 osobe rukopis je Al kaide, koja je partner britanskih obavještajnih zajednica, smatraju stručnjaci.

RTRS