Direktor Nacionalnog parka “Kozara” Dragan Romčević podsjetio je da je ovaj park osnovan 1967. godine, od kada je pretrpio brojne transformacije, te naveo da zauzima prostor od 4.000 hektara, da je do danas u njemu registrovano oko 900 biljnih vrsta, a i dalje se vrše istraživanja na tom planu.

– U vrijeme kada je proglašen nacionalnim parkom postojala je dirigovana obaveza da se park redovno posjećuje, kako škole, tako institucije i preduzeća – napomenuo je Romčević.

On je istakao da je Park tokom decenija očuvao sjećanje na sve što se na Kozari dešavalo tokom Drugog svjetskog rata, na žrtve i na stradanje koje su Kozara i njen narod tada podnijeli.

– Sigurno je da je u tom smislu Nacionalni park ispunio zadatak i posredstvom muzejske postavke i istorijskih časova edukovao generacije o svemu što se dešavalo na Kozari – naveo je Romčević.

On je dodao da se stalno radi na privlačenju što većeg broja posjetilaca jer se na Kozaru više ne dolazi dirigovano, već zbog ljepote prirode i sadržaja koji se nude.

– Nastojimo da, osim renoviranja objekata, radimo i na podizanju svijesti o očuvanju prirode u Nacionalnom parku i proširimo infrastrukturu koja je dostupna posjetiocima parka, kao što su pješačke staze, vidikovci, penjališta, biciklističke i trim staze, uređenje tri ski staze – naveo je Romčević.

On je istakao da je prošlogodišnja posjeta od 103.000 posjetilaca bila rekordna, a da bi ovogodišnja mogla da bude još bolja s obzirom na uspješnu zimsku sezonu skijanja.

RTRS/prijedor24h