Na Mrakovici je danas obilježeno 75 godina od Bitke na Kozari u kojoj je stradalo oko 10.000 boraca i 40.000 civila.

Zvaničnici Republike Srpske, brojne delegacije i predstavnici organizacija proisteklih iz posljednjeg odbrambeno otadžbinskog rata položili su vijence na Centralno spomen-obilježje na Mrakovici.

Vijence su položili predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, delegacija Vlade Srpske na čelu sa premijerkom Željkom Cvijanović, delegacije Narodne skupštine Republike Srpske, Predsjedništva BiH, SUBNOR-a, ambasada Srbije i Rusije u BiH, udruženja logoraša iz Drugog svjetskog rata iz Srpske i Srbije, te gradova i opština u okolini Kozare.

Obilježavanje 75 godina od Bitke na Kozari organizovale su vlade Republike Srpske i Srbije.

Obilježavanje je počelo prijemom zvanica u vili “Mrakovica”, nakon čega je služen parastos kod spomen-krsta i položeni su vijenci kod centralnog spomen-obilježja.

Nakon polaganja vijenaca uslijedilo je obraćanje zvaničnika, te kulturno-umjetnički program.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković rekao je da je Kozara je mjesto na kojem vijekovi istorije podsjećaju na junaštvo naroda ovog prostora. Naglasio je da nikada ne smijemo zaboraviti stradale i njihovu žrtvu.

Predsjednik Srpske Milorad Dodik, obraćajući se prisutnima, rekao je da je Kozara sinonim za antifašističku borbu, te da komunistički režim nije smatrao za shodno da adekvatno obilježi mjesta srpskog stradanja, kao i da je Sarajevo u bivšoj Јugoslaviji zapostavilo kozarački kraj poznat po partizanskoj borbi.

On je naglasio da Srbi ne bi bili ubijani po Kozari, Јasenovcu i drugim logorima u BiH i Hrvatskoj da je Srpska postojala za vrijeme Drugog svjetskog rata.

Dodik je istakao da se srpski narod oduvijek borio za slobodu koju je dijelio sa drugima, te da sada ne smiju dozvoliti da im bude oduzeta sloboda.

– Važno da ne odustajemo od slobode. Ona je naš sinonim, bez slobode nema ni našeg života na ovim prostorima. Zato je Republika Srpska jedini okvir i garant našeg opstanka – rekao je Dodik.

– Danas srpski narod ima dvije države- Srbiju i Republiku Srpsku. Danas srpski narod ne želi da ugrožava drugog, ne želi ništa osim Srpske i Srbije – rekao je Dodik, istakavši da Republika Srpska ima namjeru da živi u decenijama koje dolaze.

– Možda nije savršena, ali nema bolje od nje. Iako su je osporavali, otimali nadležnosti, zatvarali pristup finansijama, Republika Srpska ima granice, institucije i ne odustaje od slobode koju ima – naglasio je Dodik.

Predsjednik je rekao da je ljubav prema Srbiji trajna, da je ona garant stabilnosti u regionu, te da Srpska u Srbiji vidi siguran oslonac i utočište.

Bitka na Kozari počela je 10. juna 1942. godine i trajala je 27 dana, do proboja na jugozapadnom dijelu planine, 15 kilometara istočno od sela Međuvođe.

Ova bitka, u kojoj su malobrojne partizanske jedinice branile narod u zbjegu, bila je značajna za cjelokupni partizanski pokret otpora jer je predstavljala primjer junaštva i odlučnosti boraca pred nadmoćnijim i dobro naoružanim neprijateljem.

Istoričari su prikupili podatke o 33.398 pobijenih boraca i civila, dok sudbina mnogih ni do danas nije poznata.

RTRS