Milica Savić, srednjoškolka iz Prijedora, život protkan boli spakovala je između korica tri knjige, čime je privukla veliku pažnju javnosti.

Mlada književnica kaže da njena dela pokazuju da ne može svako da ima ono što poželi, ali i da uvek treba imati veru u to da će se desiti nešto lepo što će život učiniti boljim.

– Inapiraciju za pisanje pronalazim u svom životu, detinjstvu, svakodnevnim dešavanjima, jednom rečju sitnicama sa kojim se susrećem u svakom trenutku. Počela sam da pišem nakon smrti mog oca. Tako je nastao moj prvi roman “Lastavica”, u koji sam prenela svu tugu, osećanja i bol – rekla je mlada književnica za “EuroBlic“.

Ova svestrana devojka prošle godine je objavila i knjigu “Kraljica kiše”, za koju kaže da je posvetila majci.

– Ova knjiga je znak zahvalnosti majci koja je oduvek, uprkos svim problemima, uz mene. Pored toga, objavila sam i knjigu “Kameni cvijet”, koju sam posvetila čitaocima i ljudima koji cene mnoj rad – rekla je Savićeva.

Talenat mlade Prijedorčanke prepoznali su u Srpskom prosvetnom i kulturnom društvu “Prosvjeta” iz Prijedora, a za poslednju knjigu Milica kaže da joj je u susret izašla Spasenija Gajić.

– Gospođa Gajić je pročitala članak o meni i mojim delima. Kontaktirala me je i izrazila želju da bude sponzor za izdavanje ove knjige – kaže Milica.

Svestrana Prijedorčanka, pored pisanja, bavi se i karateom. Kaže da je došla do crnog pojasa, ali nažalost, kako sve košta, ljubav prema ovoj vrsti sporta morala je da ostavi po strani, da čeka neke bolje dane.

– Idem u srednju medicinsku školu, odlična sam učenica. Želja mi je da školovanje nastavim na medicinskom fakultetu – kaže Milica i dodaje da se okušala i u dve predstave, u italijanskim pozorištima u Lavisu i Trentu, te tako na spisak talenata dodala i glumu.

Ipak, kud god život da je odvede, mlada književnica kaže da ne planira da prestane sa pisanjem, i da u knjige zapisuje svoje životne priče.

Mladi nemaju šansu za uspeh

Milica Savić kaže da je mladim književnicima u današnje vreme veoma teško.

– Teško je naići na razumevanje i šansu da pokušamo. Sve su to samo čestitke, bez da se iko zanima šta mladi pokušavaju i da im pruži priliku da uspeju. Ako nešto želimo, potrebna je velika upornost i istrajnost – kaže Milica Savić.

EuroBlic