Od potpune propasti do potpunog oporavka za samo deset mjeseci – tako novo rukovodstvo Banje “Mlječanica”, nadomak Kozarske Dubice, opisuje borbu za postavljanje te zdravstvene ustanove na “svoje noge”. Nije bilo lako, kaže direktor.

Bolnih rezova je moralo da bude zarad dugoročnije finansijske stabilnosti.

“Prvih par mjeseci išli smo u nepopularnom smjeru gdje smo morali smanjiti broj radnika i plate. Takođe smo revidirali ugovore sa određenim dobavljačima za koje smo smatrali da su nepovoljni za “Mlječanicu”, sa njima smo raskinuli ugovore i ušli u priču sa novim ljudima. “Mlječanica” je sada uplovila u mirnu luku i posložili smo se po svim linijama”, kaže Dragan Brdar, direktor “Banje Mlječanica”.

Uveli su nove usluge i počeli da zarađuju pa je rekonstruisan dio objekta. Dogovoren je i povoljniji ugovor sa Fondom zdravstvenog osiguranja. Ako njihova podrška do kraja godine bude kao dosad Banja će, na kraju godine, imati respekltabilan finansijski saldo, uvjerava direktor.

A osoblje mu vjeruje. Nije im bilo lako, ali vide da ide nabolje.

“Desio se novi impuls koji se pojavio u ustanovi. Finansiranje, što kažu, korak po korak popravilo se i to je sada jedna situacija koja ne može da se poredi u odnosu na prošlu godinu”, priča Mile Čeko, specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije.

I kad je bilo najgore, pacijenata je bilo. Radnici su brinuli o egzistenciji ali i onima koji su došli da se liječe. I oni vide da je u Banji danas bolje nego zimus.

U “Mlječanicu” dolaze oni kojima je potrebna fizikalna medicina i rehabilitacija. Posebno pomaže mineralna voda zbog koje se, u Banji, uvijek traži mjesto više. Liste čekanja nekad su i po godinu dana.

ATV