Retko se, u današnjem vremenu sebičnosti, mogu susresti ljudi poput Zorana Mijića, čoveka spasioca, humaniste, uspešnog sportiste i, kako ga mnogi nazivaju, ne samo u njegovoj rodnoj Kozarskoj Dubici, već i celoj Republici Srpskoj i regionu – ljudine!

Pored brojnih poduhvata koje je izveo, minulog vikenda ispisao je još jednu stranicu u svojoj bogatoj karijeri i životu. Ponovo je stao na gol matičnog kluba dubičkog Borca u Regionalnoj ligi Republike Srpske, grupa zapad, branio u Banjaluci protiv Naprijeda i najzaslužniji je što su Dubičani kući iz Obilićeva odneli bod (0:0). Aktivirao se igrački u 38. godini.

-Fudbal je moj život, a Borac klub koji najviše volim i želim da pomognem u ovom teškom trenutku. Na „Đolovima“ sam postao čovek, sportista, fudbal me je okrenuo na pravu stranu života i to nikada neću da zaboravim. Ovo je moj dug prema klubu koji mi je toliko toga dao. Prošle sezone je ispao iz Druge lige i ja želim da ga vratim gde mu je i mesto, po svemu – istakao je Zoran Mijić, novi-stari čuvar mreže Dubičana.

Mijić je poznat po svojim ljudskim delima, spasao je sedam života, što na terenu što prilikom saobraćajnih nesreća, dobio je na desetine priznanja i zahvalnica, u Mostaru je osvojio drugo mesto na manifestaciji Ličnost godine „Večernjakov pečat“…

-Kakva je to sudbina bila. Putujći u Mostar spasao sam još jedan život i Bogu sam zahvalan što me je baš u datom momentu poslao na to kritično mesto – kaže Mijić.

Dobio je i posebna priznanja od Srpske pravoslavne crkve, odnosno Islamske verske zajednice, mnogih pojedinaca i klubova. Njegova dela postala su nadaleko čuvena, izrastao je u simbol herojstva, neustraživosti, ljudskosti u celom regionu.

-Čovek se ponosno i ispunjeno oseća kada te zovu iz svih krajeva bivše Jugoslavije, zahvaljuju se i čestitaju. Priznanje, možda i jedno od nadražih, dobio sam na manifestaciji „Dan fudbala“ koju organizuju FS Republike Srpske i Sportski Žurnal, lično mi je uručila ministrica Jasmina Davidović kod koje sam za godinu ipo dana bio tri puta gost Vlade Republike Srpske. Verujem u život i u ljude i zbog toga želim da budem još bolji i odgovorniji i prema jednom i prema drugom. Naravno u svoj ovoj priči podrška porodice je jako važna i značajna, a imam je,  neograničenim količinama – srećno ističe Zoran Mijić.

Pre starta nove takmičarske sezone u Republici Srpskoj popularni Mrmi je pokazao još jednu plemenitu stranu svog srca i nesebičnosti. Komplet sportskom opremom obukao je svoj Borac, ali i Partizan iz Kostajnice, omladinski pogon i seniorski tim, Fudbalskom klubu Ravan iz Međeđe donirao je komplet štucni, kupio je majice kuglašima DUB-a…

-Želim da pomognem gde god i koliko to mogu, jer znam u kakvim teškim uslovima žive i rade naši sportski klubovi, pogotovo ovde u Dubici i regiji. Sport nas održava u veri i daje nadu u lepšu i bolju budućnost, najuzvišenija je grana ljudskog stvaralaštva – rekao je na kraju Zoran Mijić, simbol ljudskosti.

Podrška kampu Partizana

Čim je saznao da će Republika Srpska biti domaćin kampa Fdbalskog klba Partizan od 20. do 26. avgusta Zoran Mijić se stavio u organizacionu službu ovog događaja.

-To je jako dobra ideja pokrenuta od strane mojih prijatelja iz Škole fudbala Mladost iz Glamočana koju sam podržao jer sam prepoznao veliki entuzijazam i ljubav prema rad sa najmlađima. Ovakve akcije moramo svi da podržavamo i nadamo se da će ih  budućnosti biti što više – rekao je Mijić.

Sportski žurnal/Slavko BASARA