Novinar portala “Dnevno” Јosip Šimić-Đinđić podnio je danas krivičnu prijavu Tužilaštvu BiH protiv ministra bezbjednosti BiH Dragana Mektića zbog zloupotrebe položaja i ovlaštenja.

Mektić je juče na konferenciji za novinare tvrdio da je Šimić “obolio od paranoje” i da je “pobjegao sa Odjeljenja psihijatrije”, te da je “opasan po društvo” i da treba da bude liječen, a ne da bude “stalni gost Tužilaštva BiH”. On je pozvao Tužilaštvo da javno objasni šta Šimić svaki drugi dan radi u Tužilaštvu.

Šimić, koji je još juče izjavio da je dokumentacija lažna, danas je Tužilaštvu BiH dostavio prijavu u kojoj navodi da je Mektić, predstavljajući ga kao duševnog bolesnika, i to kao ministar bezbjednosti, zloupotrijebio svoj položaj da bi iskazao svoju ličnu netrpeljivost prema njemu.

Šimić u prijavi navodi da je Mektić počinio krivično djelo iz člana 220. Krivičnog zakona BiH- “zloupotreba položaja i ovlaštenja”, jer je pozvao medije u svojstvu ministra bezbjednosti, a da je najvećim dijelom pričao o njemu i njegovim navodnim psihičkim problemima.

Šimić demantuje Mektićeve navode, ističući da je on bez sudskog naloga i bez pravnog osnova nabavio medicinsku dokumentaciju izvjesnog Јosipa Šimića, koju je javno prezentovao, kršeći odredbe Evropske konvencije o ljudskim pravima i slobodama.

Tvrdi da je Mektić pogriješio i zamijenio njegov i identitet izvjesnog Јosipa Šimića, jer je on Јosip Šimić-Đinđić. Navodi da je cilj svega toga diskreditovanje njega kao novinara koji je istraživao i pisao o aferama u pravosuđu BiH.

Šimić u prijavi navodi da je Mektić zlopotrijebio službeni položaj pribavljajući i iznoseći u javnost privatnu medicinsku dokumentaciju, kako bi ostvario spostveni inetres diskreditovanjem njega kao novinara.

RTRS