Luka R. i Stevan D. imaju bogate krivične dosijee, od falsifikovanja i šverca narkotika do pokušaja ubistva.

Trojici mladića koji su u subotu ujutru presekli kolonu automobila predsednika Srbije Aleksandra Vučića određen je pritvor do 30 dana zbog bojazni da će uticati na svedoke! Kako saznaje „Alo!“, dvojica od trojice privedenih imaju bogat kriminalni dosije, od falsifikovanja dokumenata, trgovine narkoticima, preko šverca oružja, municije i eksploziva, do pokušaja ubistva!

Luka R., koji je upravljao vozilom, privođen je više puta zbog trgovine narkoticima, kao i Stevan D., koji u bogatom dosijeu ima i optužbe za pokušaj ubistva. Oni su se nalazili u „bentliju” španskih registarskih oznaka, kada je Luka R., koji je upravljao vozilom, u subotu oko 8.20 pokušao nasilno da preseče kolonu vozila iz pratnje predsednika republike na kružnom toku na Topčiderskoj zvezdi. Vozač „bentlija” se očešao o vozilo u kojem je bio predsednik Vučić, a potom je pokušao da pobegne s mesta incidenta, ali je ubrzo zaustavljen i uhapšen zajedno sa saputnicima. Kako „Alo!” saznaje, oni su odmah rekli da vozilo nije njihovo, nego fudbalera Ivice Dragutinovića, od koga su pozajmili automobil da se provozaju. Ubrzo se na licu mesta pojavio i Dragutinović, koji je dokumentovao da je vozilo njegovo i preuzeo ga. U međuvremenu su pripadnici MUP-a pregledali „bentli”, ali u njemu nisu pronašli ništa sumnjivo. Kako „Alo!” saznaje, neposredno posle privođenja osumnjičenih za ugrožavanje bezbednosti predsednika Srbije policija je pretresla stanove u kojima su trojica huligana živela, ali i klub „Nana”, u kojem su radili kao obezbeđenje. Kako saznajemo, u toku je i forenzika mobilnih telefona koji su nađeni kod njih prilikom privođenja.

Sva trojica saslušana su juče u Višem tužilaštvu, nakon čega im je određen pritvor do 30 dana.

– Bili smo u klubu sa fudbalerom Ivicom Dragutinovićem. U jednom trenutku rekao mi je da uzmem „bentli” i da sa prijateljima odem do pumpe kako bismo mu natočili gorivo. Nije nam bila namera da izazovemo saobraćajnu nesreću. Sve se desilo veoma brzo – ovako se pred tužiocem juče pravdao uhapšeni Luka R., koji je bio za volanom luksuznog automobila našeg poznatog fudbalera, a kome su u krvi nađeni tragovi kokaina.

– Sedeo sam na zadnjem sedištu i nisam ni video trenutak kada je došlo do sudara. Ne znam kako se dogodilo. Mogu samo da potvrdim da smo svi krenuli do obližnje pumpe i da nam nije bila namera da se išta loše dogodi – pravdao se Miloš T., inače jedini iz ove trojke koji do sada nije imao problema sa zakonom.

Popović: Srbija ne sme da dozvoli dva Bagzija

Pozivam nadležne državne institucije da krajnje ozbiljno i odgovorno preispitaju sve okolnosti pod kojima je presretnuta kolona i oštećeno vozilo u kojem se nalazio predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, poručio je juče ministar i lider SNP-a Nenad Popović.

– Upozoravam da je opasno svako potcenjivanje ugrožavanja bezbednosti predsednika, posebno imajući u vidu događaje iz neposredne prošlosti naše države koji su doveli do atentata na premijera Zorana Đinđića. Srbija ne sme da dozvoli da u njenoj istoriji bude „dva Bagzija” – istakao je Popović i apelovao na sve državne službe zadužene za bezbednost predsednika republike da preduzmu sve neophodne korake i mere kako bi se bezbednost predsednika podigla na najviši mogući nivo.

Gotovo istu priču pred tužiocem je ispričao i Stevan D., koji je potvrdio da je za volanom bio Luka R., a da je on bio na mestu suvozača. On je takođe rekao da je automobil u vlasništvu Ivice Dragutinovića.

Kriminolog Zlatko Nikolić smatra da nije reč o napadu na predsednika, već o čistoj slučajnosti, ali ističe da je najveći problem što su ljudi sa ovakvim dosijeima na slobodi:

– Moglo je svašta da se desi da im je cilj bio taj udes, ali mislim da je bila samo koincidencija i da su se „mangupirali” sa tim kaskaderskim načinom vožnje, jer taj kružni tok na Topčiderskoj zvezdi omogućava takve budalaštine. To što je naletela predsednička kolona je slučajnost. Ono što treba da nas uznemiri jeste što ovakve ličnosti sa takvim dosijeima i podnetim krivičnim prijavama slobodno šetaju gradom – kaže Nikolić.

To je pokušaj ubistva!

Profesor bezbednosti Darko Trifunović ističe da su bitna dva segmenta.

– Prvi segment je da je potpuno otkazalo kontraobaveštajno obezbeđenje predsednika. Drugi segment je njegovo najbliže obezbeđenje, koje je moralo da reaguje. Postoje strogi protokoli pratnje. U slučaju takvih stvari, jedno vozilo je bilo dužno da fizički prepreči put, pa čak i da otvori vatru, jer kada imate automobil u punoj brzini koji se zaleće u automobil u kojem se nalazi štićena ličnost, to je pokušaj ubistva.

Borović: Pritvor opravdan

Advokat Borivoje Borović pak smatra da je predsednikovo obezbeđenje napravilo veliki propust, bez obzira na to da li je incident bio nameran ili slučajan.

– Vučić bi stvarno morao promeniti obezbeđenje. U svakom slučaju, postoji krivična odgovornost vozača, a u kojoj meri i kojih razmera, to će se utvrditi i opravdano je određen pritvor da bi se rasvetlile sve činjenice – kaže Borović.

ALO