U posljednjih nekoliko godina, privreda grada Prijedora je u blagom porastu u zanatskim djelatnostima. Međutim, to se ne može reći za trgovine i ugostiteljstvo. U prvih osam mjeseci ove godine iz ove oblasti, odjavljeno je 40 radnji.

U odnosu na prije nekoliko godina, građani kažu, danas u kupovinu ne idu često. Mnogi ističu da kupuje samo najosnovnije, jer im kupovna moć ne dozvoljava više.

Sve ovo utiče na poslovanje malih trgovaca. Posla je sve manje, a ne mogu biti konkurentni ni tržnim centrima. Međutim, za njih, to nije jedini problem.

Trgovac Zvonimir Račetović kaže da je cijena zakupa poslovnog prostora prilično velik.

– Koliko god da je zakup, nama je veliko, jer pored toga moramo zaraditi i za ostale dadžbine kojih ima mnogo – kaže Račetović.

A kada je u pitanju zakup poslovnih prostora, u zavisnosti od lokacije i kvadrature, one su od stotinak pa do nekoliko hiljada maraka.

– Cijene se kreću od 10 do 20 KM po metru kvadratnom. Naravno, kao i u svakom gradu glavna ulica i šetalište dostižu i do i 30-ak KM – kaže Leonard Samardžija, agent za nekretnine.

Preduzetničke djelatnosti u Prijedoru nisu u procvatu.

– Od 1.1.2017. do 31.8. ukupno je evidentirano 118 odjava preduzetničke djelatnosti i 104 registrovane preduzetničke djelatnosti – navodi Rade Rosić, načelnik Odjeljenja za privredu i poljoprivredu.

Podsticajima, ali i brzom registracijom lokalna zajednica nastoji da olakša poslovanje u oblasti preduzetničke djelatnosti.

RTRS