Danas je Svjetski dan turizma. Istraživali smo turističku ponuda Prijedora, koja je svake godine obogaćena novim sadržajem.

Ono što najviše privlači turiste i gdje se i Prijedorčani najčešće odmaraju i uživaju jeste planina Kozara koja svake godine bilježi rekordne posjete.

Prijedor ima izuzetne resurse za podizanje turističke ponude na viši nivo, tako kažu oni koji se bave turizmom. Svakako, u gradu na Sani mnogo je značajnih manifestacija koje okupljaju veliki broj turista.

Bogato kulturno i istorijsko nasljeđe govori sve o jednom gradu. Ipak, Prijedor je grad koji živi i noću i danju, a zbog raznovrsne turističke ponude i planine Kozare mnogi vole da posjete ovaj kraj.

Ponuda u Nacionalnom parku Kozare iz godine u godinu sve je bolja, tako da turisti ovdje imaju šta da vide, ali i probaju tokom cijele godine. Dok zimi uživaju ljubitelji zimskih sportova, mnogim građanima Srpske, ali i turistima iz regiona, Kozara je interesantna i za vrijeme toplijih dana.

– Veliki je broj onih koji dolaze u proljeće, prije svega djece koja dolaze sa školama u organizovanu posjetu naciobalnom parku “Kozara” – kaže direktor NP Dragan Romčević.

U Turističkoj organizaciji Prijedor kažu da se svake godine povećava broj posjetilaca u gradu. Veliki broj kulturnih i sportskih manifestacija privlači mnoge turiste.

– Posjećene su manifestacije koje organizuje, ne samo Gradska uprava, već i mnogo drugih organizacija i udruženja koji se nama obraćaju za pomoć – ističe Amira Ganić, direktorka Turističke organizacije.

U okviru obilježavanja Svjetskog dana turizma 2017. godine Turistička organizacija Prijedor organizovala je foto radionicu pod nazivom “Putuj, uživaj, poštuj”. Dodijeljene su i nagrade za najbolje fotografije.

RTRS