Republika Srpska će pomoći izgradnju pravoslavnih gimnazija i dječijih vrtića pri Srpskoj pravoslavnoj crkvi, što se pokazalo kao dobra praksa, izjavio je predsjednik Srpske Milorad Dodik, nakon sastanka sa episkopom zvorničko–tuzlanskim Fotijem u Bijeljini.

Novom episkopu, predsjednik Dodik čestitao je ustoličenje i dolazak na čelo ove eparhije.

Zainteresovani smo da sarađujemo na svim projektima važnim za crkvu, istakao je predsjednik Srpske nakon razgovora sa vladikom Fotijem i dodao da se nada sinergiji u realizaciji nacionalnih i državnih pitanja.

– Ta saradnja se mora podići na novi nivo u smislu novih sadržaja. Ono što želimo da ovdje uradimo je da u svakoj eparhiji izgradimo i pomognemo gradnju jedne pravoslavne gimnazije, te da vidimo gdje god je moguće da pomognemo izgradnju vrtića u okviru crkve – rekao je Dodik.

Vladika Fotije je istakao da će, osim saradnje sa institucijama Republike Srpske, pokušati da ostvare najbolje moguće odnose sa predstavnicima drugih vjerskih zajednica u nadi da će crkva biti svjedok mira.

– S druge strane, u okviru našega naroda da čuvamo jedinstvo našega naroda, duhovno jedinstvo i koliko je moguće i ostalo, društveno i političko jedinstvo – naglasio je vladika Fotije.

Učesnici današnjeg sastanka se nadaju da će njihova buduća saradnja biti uspješna na dobrobit srpskog naroda, jer je Srpska pravoslavna crkva ključni element identiteta srpskog naroda.

RTRS