Na imanju porodice Zec u Crnoj Dolini kod Prijedora napravljen je mali ranč s ergelom ponija. Stigli su iz Holandije, a kao rođendanski poklon mlađoj kćerki Zorana i Tanje – Milani, koja nije željela ništa drugo sem ponija.

Ali, umjesto jednog, dobila ih je osam, jer ih gazda iz Holandije nije želio razdvajati pa je tata Zoran prije šest mjeseci prelomio i odlučio da ih, uz malo popusta, sve kupi i dovede u Prijedor.

Slavljenica je u startu bila oduševljena, hranila ih je, od grive im plela pletenice. Sada se o ergeli ponija, mirnih i druželjubivih životinja, najviše brinu majka Tanja i starija sestra slavljenice, 18-godišnja Јovana. Na ranču su obavezno ujutro, kada ponijima dijele zob, hljeb i šećer, koji najviše vole.

– Milana sada ima manje vremena, jer ujutro ide u školu, pa smo obaveze prema životinjama preuzele majka i ja. Nije teško, uopšte nisu zahtjevni, dobiju malo zobi, ujutro i uveče, družimo se s njima, jer vole pažnju i igranje, i to je to. Ovdje im je dobro, po cijeli dan su na livadi, jednostavno uživaju – kaže Јovana. Јedan uporni kupac iz Njemačke u međuvremenu je uspio da ih nagovori da mu prodaju dva ponija. Otputovali su u Frankfurt, mada se familija Zec nerado odriče svojih ljubimaca.

– Podvukli su nam se pod kožu. Sada imamo dvije “djevojke“ i četiri “momka“. Možda bismo prodali još dva, ali dva para sigurno ostaju i njih ne diramo. Oni su ovdje prava atrakcija. I znani i neznani dolaze da ih vide, ponekad je oko ranča prilična gužva, bude tu kolona automobila. Najviše ima djece, jer su njima poniji najinteresantniji, mada nema jahanja, jer su konji zaista mali – kaže Јovana dok nam pokazuje dva “kapitalca“, koji su dostigli visinu od šezdesetak i ostale, ne više od četrdesetak centimetara.

U proteklih šest mjeseci porodica Zec potrudila se da svojim ljubimcima ugodi. Ranč je ograđen, napravljeni su i boksovi, a ne manjka ni hrane, jer na raspolaganju, za početak, imaju tonu zobi i dosta sijena.

Svi poniji imaju i svoje pasoše s osnovnim odlikama – visinom, težinom, godištem. Ovi u vlasništvu porodice Zec imaju, u prosjeku, po tri godine.

– Čipovani su, vakcinisani, pregledi veterinara su obavezni. Mogu i na putovanje, bilo gdje – s osmehom kaže Јovana i dodaje da ponijima još jedino nisu dali imena.

Izvor: Avaz/Blic