Hrvatska je među osam država članica Evropske unije koje su potpisale pismo Visokoj predstavnici Federiki Mogerini kojim traže da StratKom, Evropska služba za spoljno djelovanje, značajno proširi aktivnosti u suzbijanju ruske propagande, posebno na području juga Evrope i na Zapadnom Balkanu.

Osim Hrvatske, pismo koje je poslato prije desetak dana potpisala su ministarstva spoljnih poslova Češke, Letonije, Litvanije, Poljske, Rumunije, Švedske i Velike Britanije.

StratKom je kancelarija pri EU, osnovana kako bi se otkrile i demantovale neistine koje o EU, kako misle u Briselu, širi Rusija. U pismu se traži da punim kapacitetom počnu sa radom i dvije nove filijale EU StratKoma – za Јug i zapadni Balkan. Od EU traže veće finansiranje kao i dovoljna sredstva za inovativne tehnologije.

StratKom putem Tvitera i društvenih mreža pokušava da demantuje ruske dezinformacije i promoviše pozitivno praćenje EU delovanjem na području bivšeg Sovjetskog Saveza. Ima oko 30.000 pratilaca na Tviteru.

Interesantno je da je pismo Hrvatske upućeno Mogerini došlo u vrijeme susreta hrvatske predsjednice Kolinde Grabar – Kitarović sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, radi pokušaja smirivanja tenzija na relaciji Zagreb – Moskva i obećanja da će Hrvatska pomoći Rusiji u približavanju Evropskoj uniji.

Izvor: Blic