U Prijedoru su tokom oktobra evidentirana 72 krivična djela, što je za 26 manje nego u istom mjesecu prošle godine.
Načelnik Policijske uprave /PU/ Prijedor Dalibor Ivanić rekao je na konferenciji za novinare da ukupna rasvijetljenost krivičnih djela u oktobru iznosi 83,6 odsto, a da je evidentan pad broja povratnika u izvršenju krivičnih djela za 48 odsto.

“Iz oblasti privrednog kriminaliteta, u oktobru je evidentirano 12 krivičnih djela kojima je pričinjena materijalna šteta veća od 173.000 KM”, naveo je Ivanić.

On je dodao da je Policijska uprava Prijedor u prošlom mjesecu nadležnom tužilaštvu podnijela šest izvještaja protiv 12 lica zbog krivičnih djela privrednog kriminaliteta.

“Krivična djela iz ove oblasti odnose se na nelegalne radnje u vezi sa registracijom motornih vozila, falsifikovanje punomoći i ugovora za registraciju i prepis motornih vozila, na nedozvoljenu prodaju polovnih automobila. Jedan izvještaj podnesen je protiv sedam lica i odnosi se na zloupotrebe u javnom preduzeću šumarstva, odnosno falsifikovanje službene dokumentacije, propuštanje nadzora i kontrole, te nesavjestan rad odgovornih lica zbog neevidentiranja uočenih nepravilnosti u radu drugih radnika”, pojasnio je Ivanić.

Iz oblasti bezbjednosti saobraćaja, u oktobru je evidentirano 3.211 prekršaja, iz saobraćaja je isključeno 216 vozača, od kojih 176 zbog upravljanja pod uticajem alkohola i 35 zbog upravljanja vozilom prije sticanja prava na upravljanje.

Ivanić podsjeća vozače da je od sutra obavezna upotreba zimske opreme na putevima, te apeluje na učesnike u saobraćaju da se pridržavaju saobraćajnih propisa radi lične bezbjednosti i bezbjednosti drugih učesnika u saobraćaju.