Da su zločini počinjeni u proljeće i ljeto 1992. godine u Konjicu i okolini za rezultat imali uklanjanje i prisilno preseljenje gotovo cjelokupne populacije Srba sa tog područja, svjedoči i današnja slika Konjica.

Od prijeratnih oko 7.000 stanovnika koji su se izjašnjavali kao Srbi, danas ih je tek 300, uglavnom starijih.

Dan nakon hapšenja 13 bivših pripadnika tzv. Armije BiH, Teritorijalne odbrane i MUP-a za zločine nad Srbima, u Konjicu – uzdržanost. Pojedini Konjičani nisu željeli da komentarišu ovo hapšenje, ali neki su bili i otvoreniji….

– Zna se otprilike kako je sve teklo. Pravda došla na svoje mjesto, život teče dalje i šta drugo kazati? Poruka svima – smirite tenzije, nastavite živjeti. Tražimo pravdu i gotovo. Šta će to biti? Ko je kriv neka odgovara! Šta ću mu ja sad za to, taman da sam ga ja rodio! – komentar je jednog građanina.

A odgovornost za zločine nad srpskim življem u Bradini, Musali i Čelebićima kasni više od dvije decenije.

Neprocesuiranje je sigurno i jedan od razloga zašto se Srbi ne vraćaju u ovaj kraj. Nakon pogroma 1992. godine o kojem svjedoči spomen-ploča ispred obnovljenog hrama i brojne ruševine, Bradina je i danas očišćena od Srba. Kažu, tu su jedan ili dva penzionera, neki više dođu ljeti da obrade imanje. A nekada ih je tu živjelo skoro 700. Živjelo je i u Konjicu, pred rat skoro 7.000 Srba. Ako se u obzir uzmu Јugosloveni i za hiljadu više. Danas slika potpuno drugačija – svega 300, uglavnom starih.

– Mislim, da je taj broj pao, čak, ispod 300. Kada sam došao ovdje prije deset godina, bilo je nekih 500 starijih mještana i poneko mlađi. Mlađi uglavnom završavaju školu i odlaze negdje dalje. Tako je trenutno moja kćerka jedino srpsko dijete u školi ovdje na Vardi, a u drugoj školi ima još četvoro srpske djece – rekao je paroh konjički Milan Bužanin.

Ozbiljnijeg povratka Srba u Konjic nema. Činjenica da ih je od nekadašnjih 16,3 odsto od ukupnog broja stanovnika danas svega 1,41 odsto, govori da srpska zajednica u ovoj opštini nestaje.

Željeli smo danas da dobijemo i komentar čelnih ljudi opštinske uprave. Međutim, obećana izjava je izostala.

RTRS