Desničarska cenzura, oličena u konzervativnim hrvatskim udruženjima i ratnim veteranima, svakodnevno skida sa repertoara televizija i pozorišta “nepodobne” filmove i predstave, a izdavači odustaju od štampanja knjiga “nepodobnih” pisaca.

Nekada su na meti čitave institucije, Ministarstvo kulture ili javni servis HRT-a, a od nedavno i zagrebačka pozorišta Hrvatsko narodno pozorište i “Gavela”, knjige, filmovi i reditelji, te neprofitni mediji, a ponekad i manjinske grupe, upozorava u “Telegramu” istoričar Dragan Markovina.

Stil desničarske cenzure u Hrvatskoj je uvijek isti – nađe se ideološki nepodobna meta, slijedi optužba za rušenje opšteprihvaćene slike o “domovinskom ratu”, pa se od nadležnih zahtijeva da se ta meta ukloni.

Nekad su na meti žene koje se zbog raznih razloga odlučuju na abortus, a nekad su to umjetnici.

Analitički portali podsjećaju da je bivši ministar kulture Zlatko Hasanbegović, koji se bez stida slikao pod ustaškim znamenjima, u kulturna vijeća “ubacio” osobe koje se i danas bave obračunom sa neistomišljenicima.

Tako su gotovo svi ljudi iz kulture koji su svojevremeno potpisali peticiju protiv Hasanbegovića ostali bez podrške resornog ministarstva. Praksa je nastavljena i pod novom Vladom, na čijem je čelu Andrej Plenković.

Najnovija afera odnosi se na popis knjiga kojima je odbijena podrška za štampanje.

Tako je odbijeno i izdanje “Bilježnice Robija K” u četiri sveske, čiji je autor jedan od osnivača “Feral tribjuna” Viktor Ivančić, jedan od najuglednijih hrvatskih novinara.

Nedavno je pod pritiskom udovica hrvatskih veterana zamalo na HRT-u zabranjena komedija “Ministarstvo ljubavi”, koja nije bila po njihovoj volji, a jedva da je prošao film Rajka Grlića “Ustav Republike Hrvatske”

O pritiscima na pojedina pozorišta zbog “nepodobnih predstava” i progona umjetnika zbog njihovih predstava i stavova, kao u slučaju Olivera Frljića, već se sve zna.

Poznato je da je Hrvatska jedina zemlja u regionu koja nije prikazala veoma popularnu seriju “Senke nad Balkanom”.

Јavno se spekulisalo da je lik Ante Pavelića bio dovoljan da serija bude ignorisana, a da čak i zainteresovane televizije odustanu zbog očekivanih pritisaka veterana i konzervativnih udruženja.

Hrvatsko društvo je sve više zatvorenik cenzure i prepuno otvorenih pritisaka na slobodu izražavanja, upozoravaju liberalni portali.

Izvor: SRNA/RTRS