?????

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović rekao je za HRT tokom današnje posjete Briselu da nisu ni došli da nešto riješe, već da predstave stvari predsjedniku Evropske pučke stranke Josephu Daulu, koji bi, eventualno, mogao predložiti neke sugestije u vezi rješenja za Izborni zakon BiH.

“Uvijek vrijedi pričati”, dodao je Izetbegović u kratkoj izjavi za HRT.

Izetbegović je zajedno sa ostalim članovima Predsjedništva BiH, Mladenom Ivanićem i Draganom Čovićem, imao pojedinačni sastanak sa predsjednikom Evropske narodne stranke (EPP) Josephom Daulom u Briselu.

Nakon sastanka Izetbegović je novinarima kazao kako je vrlo sužen prostor za rješenje.

“Vrlo je sužen prostor za neko rješenje. Razgovara se, prije svega, samo o Domu naroda, mada gospodin Čović insistira da se tome priključi problem izbora članova Predsjedništva. Ali neće se o tome govoriti ovdje u Briselu, nego samo o Domu naroda, odnosno implementaciji presude Ljubić i to je jako uzak prostor. Ne možete vi sa 17 predstavnika, od čega će devet ili deset biti iz kantona, riješiti valjano presudu Ustavnog suda”, ocijenio je predsjednik SDA.

Dodao je kako je Daula upoznao sa problemima i da je bitno da prvi čovjek EPP-a bude upoznat sa stanjem u BiH.

“Govori se o problemu, kako se riješiti. Mislim da mi danas nismo ni došli tu da nešto riješimo, nego da predstavimo stvar gospodinu Daulu i da, eventualno, od njega dobijemo sugestije i od njegovih ljudi. Tako da pomaka nema, ali uvijek treba pričati. Potrebno je da predsjednik EPP-a zna problem i zna detalje”, zaključio je Izetbegović.